Minisemester Abbe och jag – tårtfrukost

Om  ett par timmar sätter sig Albin och jag i den lilla blå bilen och susar upp till Stockholm tilsammans med mina föräldrar.Min underbara mormor fyller 80 år så imorgon är det kalas.Albin är riktigt förväntansfull att träffa alla släktingar.Nu ska det sista packas ner i väskorna  och frukost intagas.Albin frågade mig – snälla mamma kan du baka en jordgubbstårta jag är så sugen på det .Ja men visst kan jag det.Egentligen hade jag massor annat att göra igår, men för att varva ned lite gjorde jag slag i saken och bakade en tårtbotten i sockerkaksform.Då blir det ett litet hål där man kan lägga jordgubbarna.Sedan lät jag botten svalna och delade tårtbotten i tre delar .Understa lagret jordgubbsmarmelad och det andra vaniljkräm. Sedan bredde jag på massor av grädde och dekorerade med halva jordgubbar.Det gröna fick vara kvar,det tycker jag är fint .Nu ska vi äta tårtfrukost Abbe och jag.

Ha en mysig helg allihopa

Kram Sanna

 

Fågelholkar

Idag kom Therese förbi en sväng på eftermiddagen vi gjorde lite fågelholkar av flingpaket och av coca-cola förpackning av kartong.Tiden går så otroligt fort när vi pysslar.Therese och jag är gamla barndomskamrater som kom lite ifrån varandra när vi började gymnasiet och hamnade i olika klasser.Men nu ett antal år senare har vi tagit upp kontakten igen och det är jag så glad över.Så lika mycket som vi pysslar pratar vi.Riktiga babbelmajor är vi hahaha.

Kram sanna

Enkla sachertårtan (snabbvariant)

För några år sen var jag på ett mysigt kondis och provade deras sachertårta såååå gott.Jag ville prova att göra min egen men istället för att krångla till det använde jag färdig tårtbotten med chokladsmakMellan varje botten har jag brett på persikomarmelad(slät variant) och sedan lagt ihop tårtan.Sedan gjorde jag en chokladglasyr på 100 g smör,200 g mörk choklad,1/2 dl florsocker 2msk vispgrädde.Jag smälte först smöret och tog kastrullen från plattan och rörde ned chokladen och därefter de övriga ingredienserna.Sedan var det bara att hälla glasyren på tårtan och bre den runt hela tårtan.Låt svalna och ställ in i kylen över natten.Godast är nog kakan till en kopp kaffe och en bra  tidning att läsa.Vill du göra den lite annorlunda använd jordgubbsmarmelad istället.

Kram sanna

Sommarlovslunch alá Lady och Lufsen-spaghetti och köttbullar

Idag har vi haft Lady och Lufsen lunch till barnens stora förtjusning.Vi slängde på en rutig julgardin på bordet.Alfred kokade spaghetti och Saga stekte köttbullar.Vinglas och äpplejuice och vatten i karaffer.Vitlöksbaguetter i ugnen och vitkålssallad allt blev färdigt och klart tills Pappa Johnny kom hem på Lunch.På den största av stora tallrikar hällde vi upp massor av spaghetti och köttbullar på(Saga fick mota alla köttbullar som höll på att rulla av  haha)-Åh så här vill jag att vi gör varje dag-sa Saga.Ja det vill jag också sa jag för visst är det mysigare och godare att äta när alla hjälpt till och dukat och laga maten.

Kram Sanna

Jordgubbstårta i regnet

Regnet öser ner utanför men lite mysigt är det allt att vara inne och sätta sig i soffan och sätta på en riktigt bra film en sådan där film som har allt ja ni vet nog vad jag menar.En sådan film som man drar en djup suck efter att ha sett och går och tänker på i dagar efterråt….Men visst längtar jag till solen jag och att sitta i jordgubbslandet med mina rosa stövlar plocka en jordgubbe eller två, äta en ,vifta bort en fluga och plocka några till tills jag har minst 15 liter.Jag gjorde en 3 vånings blåbärstårta i våras och bjöd Lisa och Thomas på.Jag skulle vilja göra en likadan med jordgubbar istället tror det skulle kunna bli gott och gulligt.
Ha en mysig Måndagskväll
Kram sanna

Midsommarafton i rött och vitt-Jordgubbar med mjölk

Det här året har jag gjort ett litet tema till midsommarafton temat är rött och vitt som jordgubbar med mjölk.Vår Midsommar kommer vi fira uppe i stugan som ligger vackert beläget vid en liten sjö och vi blir en liten nätt skara på 17 stycken med både vuxna och barn.(Partytältet står på plats om solen skulle hålla sig borta) Vi träffas allihopa vid lunchtid och äter sill lunch med matjesill,gräslök och färskpotatis vid dukat långbord.Till efterrätt blir det jordgubbar i mängder upplagt på ett rött och vitt trevångsfat.Efter lek och stoj och kanske lite dans runt midsommarstången blir det fikatajm på eftermiddagen. 17 stycken jordgubbscupcakes kommer dukas upp på ett stort trevåningsfat och av tårtpapper  har jag gjort cupcakewrappers till de små bakverken så att det ska bli extra midsommar romantiskt.På eftermiddag blir det lite fem kamp för de som vill och för den som vill får man ta en liten roddtur med båten en stund och till kvällen blir det grillat.På grillen lägger vi lax i foliepaket med citron och smör.Till det färskpotatis och romsås.Efter maten brukar ju barnen börja skruva på sig lite så då har jag förberett en liten “barnmeny” och film som visas inne i stugan.På barnmenyn eller “busmenyn” som den kommer heta kommer det att finnas popcornstrutar, karamellstrutar,chips , små burkar med dipp två olika sorter, morotstavar,läsk och saft.Senare på kvällen när det börjat skymma och det minsta barnen har somnat dukas det upp för ostprovning små marmorplankor förbereds med  smakprov på 5 sorters ostar vindruvor och oliver och kex.Ostarna som ska  provas är Prima Dona,Manchego,steffo ädel (rom),steffo ädel punch och så fransk brie.Det var lite av vår midsommarplanering.  Jag gjort en liten somrig film av mina bilder med lite midsommarinspiration .(klicka på länken där det står Jordgubbar med mjölk nedan så kommer du till min lilla film.
Önskar alla en underbar midsommar.
Kram sanna
2011-06-30 jordgubbar med mjölk

Romsås

ingredienser

3 dl turkisk yoghurt

1 1/2 dl majonäs

1 rödlök

1 äpple

1 halv burk röd kaviar

1 knippe dill

salt

peppar

Gör så här:

1. Blanda yoghurt,majonäs i en skål.

2.Hacka äpple,rödlök,dill smått och blanda ner i skålen.

3.Rör ner den röda kaviaren

4.Smaka av med salt och peppar.

5.Låt stå i kylen en stund innan serveringen.

Dekoration till Midsommar

Godmorgon allihopa

Som ni vet så älskar jag att använda mig av sådant man har hemma till att pynta dekorera eller att göra om.I mitt förråd hittade jag några ljusmanschetter som jag aldrig använder.Istället för att slänga dem har jag nu tagit isär dem så de blev till lösa bladelar och rosor.Till midsommar kommer jag dekorera mitten av bordet bordet med dem.Sedan är det bara att lägga dem i en plastpåse och använda nästa midsommar eller någon annan dag då man ska duka lite romantiskt.

Kram sanna

Mördegsformar -lemoncurd-hallonsylt-nougat

När vi åkte till gränna för ett par veckor sedan bakade jag mördegsformar att ta med mig dit.Jag gjorde några med lemoncurd ,hallonsylt och några med nougat.Man gör helt enkelt så att man fyller dem med sin favoritsylt innan man skjutsar i formarna i ugnen.Nästa gång ska jag prova blåbärssylt.Tänkte jag skulle baka ett helt gäng till midsommar fyllda med med hallonsylt.
Kram Sanna

Mördeg
5 dl vetemjöl
1 dl strösocker
200g smör
2-3 tsk kallt vatten
små aluminiumforma

Gör så här:
1. Blanda ihop alla ingredienserna till en deg.
2. Svep in degen i plastfolie och låt den vila i kylen i ca 30 min.
3.Tumma ut degen i formarna.
4.Fyll med din favoritsylt.
5.Grädda i nedre delen av ugnen i ca 15 min.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...