Kära mormor. Häromdagen hittade jag din lite gulnande lapp med receptet på dina goda rosenbröd. Nu har jag gjort dem själv och de är så goda. De passar så bra att ha på ett buffébord, så som du alltid gjorde. De är också perfekta som kuvertbröd till en god soppa, eller varför inte till frukost och kvällsmackan.
Kram Sanna
Ingredienser:
24 st ugn 225 grader 10-12 min i mitten av ugnen.
5 dl mjölk
11-13 dl vetemjöl/special
50 g smör
50 g jäst
1 tsk salt
1 msk socker
1 ägg
Sesamfrö vitt/blått
Gör så här:
- Smula ned jästen i en bunke, tillsätt salt och socker.
- Smält smöret, häll i mjölken och låt det bli fingervarmt.
- Mjölkblandningen ska nu i bunken lite pö om pö under vispning så att jästen löser sig.
- Mjölet tillsätts lite i taget, arbeta i maskin eller för hand. Jag började med 11 dl. Arbeta ihop till en smidig deg.
- Låt jäsa till dubbel storlek ca 45 min
- Häll upp på bakbordet och arbeta ihop degen och tillsätt mer mjöl så den blir smidig. De blir godare om man inte tar för mycket mjöl i.
- Dela i två delar och dela varje del i 12 bitar.
- Varje del formas till en rund bulle, utan att rulla dem för hårt. Lägg dem därefter på bakplåtspappersklädd plåt.
- Klipp eller skär ett kryss på toppen av bullarna.
- Låt jäsa ca 30 min
- Vispa upp ägget, pensla bröden och strö över sesamfrö vitt eller blått.
- Ställ in i ugnen ca 10-12 min. Mina tog 12 min.
- Låt svalna under bakduk.