Familjens favoritrecept,  Soppa

Potatis & purjolökssoppa toppad med baconkrisp

Potatis – världens bästa knöl och det finns en för alla smaker. Den har t.o.m. fått en egen dag den 26 oktober. Kanske ett av våra mest användbara livsmedel, som passar i stort sett till allt och den går att variera hur mycket som helst. Att göra soppa med potatis som bas är både billigt och supergott. Ett exempel på det är den här härligt krämiga varianten med purjolök i. Som pricken över i:et brukar jag toppa med knaperstekt bacon i strimlor eller rejält med fina räkor och lite strimlad purjo.

Kram Sanna

Tips

Byt ut purjon mot broccoli, en helt ny soppa men lika god.

Ingredienser:

Soppa ca 4 portioner

2 msk smör eller olja

6 st stora potatisar, gärna en god mjölig sort, är de mindre ta i några extra.

6-7 dl sköljd och strimlad purjolök

2,5  msk grönsaksfond eller 2 buljongtärningar 

1 tsk salt

1 krm svartpeppar 

1 tsk timjan

1,2 liter vatten

1-2 dl vispgrädde

1 pkt fin bacon

Gör så här:

Börja med baconen. Dela ett paket i två delar, lägg ut skivorna på en bakplåtspappersklädd plåt och stek den på 175˚C ca 10 min eller tills de blivit knapriga. Låt de kallna på ett fat klätt med hushållspapper, som suger upp fettet.

  1. Skala och dela potatisen i mindre bitar eller skivor.
  2. Smält smöret, eller häll i olja i en stor kastrull, lägg i purjolöken och låt den fräsa en stund utan att få färg.
  3. Tillsätt potatisen och rör om. Krydda med salt, peppar och lite timjan.
  4. Häll i vattnet, buljong eller fond och låt koka i ca 20-30 min.
  5. Mixa soppan helt slät och tillsätt grädde efter smak, låt koka upp igen och smaka av en sista gång.
  6. Tänk på att toppingen med bacon tillför lite sälta.
  7. Klipp eller skär baconen i mindre bitar och lägg i soppan vid serveringen.

Till soppa vill man gärna ha en god macka eller två.

  1. Bred smör på en skiva gott bröd, täck med några skivor riktigt smakrik ost. Krydda med Aromat. In in ugnen på 250˚C tills osten börjar bubbla och brödet tagit färg. 5-10 minuter. En riktig 70-talare.
  2. Stek svamp färsk eller på burk. Hade tänkt kantareller men det fanns inte så det fick bli färska champinjoner istället. Dela dem i mindre bitar och stek dem färdiga i en panna med smör, salta och peppra. När de är klara läggs de på en smörad rostad eller stekt brödskiva. 
  3. Eller servera med ett gott rosenbröd/kuvertbröd, receptet finns här.

Enkelt men gott, smaklig måltid.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.