Pyssel

Friterat rispapper

Jag såg ett klipp på youtube häromdagen där en kille friterade hela rispapper. När rispappret läggs i den heta oljan så fräser det till och rispappret puffar till sig ,det går på bara några sekunder att fritera dem. Lite magiskt sådär. Nu valde jag att klippa mina rispapper i mindre bitar för att få lagom stora “rispapperschips”. Det är perfekt att göra och förbereda dem dagen innan och servera till välkomstdrinken på en fest, bjudning eller som del i en buffé . De är otroligt vackra att lägga upp i en skål med tillbehör vid sidan av.

I går serverade jag dem tillsammans med créme fraiche, hackad rödlök, strimlat Granny smith äpple, dill & tångkaviar. Nästa gång tänker jag göra ceviche och servera till.

  • Nu vet ju jag att ni är en skara fina följare som är lite yngre som säkert vill prova att göra det här och att det verkar lite spännande, ni får bara göra det här i en vuxens sällskap för oljan blir väldigt väldigt het .

Friterat rispapper blir som små skålar
att servera med någon god fyllning.

Frågor & svar

Vart köper man rispapper ?

Rispapper hittar du i välsorterade matbutiker på tex Ica,Coop & Willys. Brukar finnas i närheten av noriblad och sådant du behöver när du ska laga sushi. Kostar mellan 20 – 35 kr ungefär för ett paket. ( 3 st rispapper räcker gott och väl till att göra en fylld skål med rispapperchips)

Behöver jag en fritös för att fritera rispapper ?

Nej det går bra att fritera rispappret i en stor kastrull ,stekpanna med höga kanter eller en wokpanna.

Vilken temperatur ska oljan ha?

170 °C

Att tänka på :

Obs! Innan du friterar titta på ett youtubeklipp hur du går tillväga,sök på fryed ricepaper eller friterat rispapper. (Ha ett lock nära tillhands om oljan skulle fatta eld )

Aldrig,aldrig,aldrig hälla vatten på varm olja.(livsfarligt) När du friterat klart ställer du kastrullen åt sidan med lock på så att oljan får kallna.

Förbered och klipp sönder dina rispapper i mindre bitar innan du friterar och lägg dem på ett fat. Ta fram en tång i rostfritt stål eller en hålslev att ta upp rispappret med.

Fritera endast 2 st ” bitar” av rispapper åt gången.

Lägg hushållspapper på en plåt som du kan lägga dina friterade rispapper på när de är klara så de får svalna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.