Baka,  Mellanmål

Rågkex

De här kexen smakar som en blandning av Digestive & scones. Receptet hittade jag i en bok från 1940 – talet inköpt på Erikshjälpen. Modern bakning (handbok i bakpulverbak) heter boken och priset man fick betala för den år 1940 var 1 kr, i dag får man den för 15 kr. Den innehåller recept med bröd, kex, kakor, scones, allt bakat med bakpulver. Det är en toppenbra bok från förr med jättemånga bra recept i. Håll utkik när du går på loppis eller sök efter den på Tradera. Kexen går bra att frysa och är goda tillsammans med ost och marmelad till mellis eller ostbrickan.

*För att ta ut kexen har jag använt mig av en raviolistans, men det går lika bra att använda sig av ett glas eller olika pepparkaksmått.

Ingredienser

100 g Grovt Rågmjöl

100 g vetemjöl

75 g smält & avsvalnat smör

1-2 msk strösocker

1 tsk bakpulver

1 dl vispgrädde

Gör såhär: 1.Blanda ihop alla ingredienser till en deg.

2.Lägg degen i kylen och låt den vila i ca 15 minuter.

3. Mjöla lite på bakbordet och kaveln och kavla ut degen tunt.

4. Ta ut fyrkanter eller rundlar med pepparkaksmått eller glas.

5. Grädda i 175-200 grader tills kexen har fått fin färg.

Ca 10- 15 minuter.

Rågkexen går bra att frysa in och bara ta fram ett par stycken åt gången när man vill gör asig en liten ostbricka.
Formen på kexen bestämmer du själv. Använd dig av pepparkaksmått och ta ut stjärnor eller hjärtan det är också jättefint.
Här ser du kexen på en av våra ” ostbrickor”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.