De här kexen smakar som en blandning av Digestive & scones. Receptet hittade jag i en bok från 1940 – talet inköpt på Erikshjälpen. Modern bakning (handbok i bakpulverbak) heter boken och priset man fick betala för den år 1940 var 1 kr, i dag får man den för 15 kr. Den innehåller recept med bröd, kex, kakor, scones, allt bakat med bakpulver. Det är en toppenbra bok från förr med jättemånga bra recept i. Håll utkik när du går på loppis eller sök efter den på Tradera. Kexen går bra att frysa och är goda tillsammans med ost och marmelad till mellis eller ostbrickan.
*För att ta ut kexen har jag använt mig av en raviolistans, men det går lika bra att använda sig av ett glas eller olika pepparkaksmått.
Ingredienser
100 g Grovt Rågmjöl
100 g vetemjöl
75 g smält & avsvalnat smör
1-2 msk strösocker
1 tsk bakpulver
1 dl vispgrädde
Gör såhär: 1.Blanda ihop alla ingredienser till en deg.
2.Lägg degen i kylen och låt den vila i ca 15 minuter.
3. Mjöla lite på bakbordet och kaveln och kavla ut degen tunt.
4. Ta ut fyrkanter eller rundlar med pepparkaksmått eller glas.
5. Grädda i 175-200 grader tills kexen har fått fin färg.
Ca 10- 15 minuter.