Familjens favoritrecept

Pärapannkake eller raggmunk i ugn

Raggmunk med fläsk är något som gör att alla östgötar att få något drömskt i blicken och som även får det att vattnas i munnen på oss.

Idag har jag provat en annan variant som jag hittade i en bok om mat från Östergötland. Där kallas den för pärapannkake och görs i ugnen. I orginalreceptet hade man lika delar mjöl som mjölk. Jag ökade på mjölkmängden något så att den inte skulle bli för ”stabbig”.

Den serverades med knaperstekt rimmat fläsk, lingon och lite vitkålssallad.

Resultatet blev över förväntan och jag älskar att laga mat i form, så smidigt. Skönt att slippa allt matos och kladd som oftast blir när man steker på vanligt sätt.

Kram Sanna

Ugn: 225˚ ca 35-40 min

Ingredienser:

2 ½ dl mjöl

5 dl mjölk

3 ägg

9-10 dl grovriven potatis

Ca 2 tsk salt

Smör till formen

Gör så här:

  1. Vispa ihop mjöl, mjölk. ägg och salt som en vanlig pannkakssmet och låt den vila i ca 10 min. 
  2. Ta bort överflödig vätska från den rivna potatisen. Lägg potatisen i smeten och blanda om ordentligt.
  3. Häll över allt i en smord form eller långpanna. Storleken på formen avgör hur tjock kakan blir. Det är en smaksak och man får prova sig fram.
  4. Ställ in i ugnen grädda i mitten ca 30-40 minuter beroende på tjocklek.
  5. Jag lät min stå kvar i ca 10 min sedan ugnen var avstängd.
  6. Den blir godare om den får stå en stund innan man äter den.

Låt den få en fin gyllenbrun färg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.