Mormors favoriter,  Mormors kafferep

Mormor Brittens Chokladkaka

Kära Mormor!

I dag har jag bakat din goda chokladkaka ur din receptpärm. Jag förstår verkligen att du tyckte om den här kakan och att du var så stolt varje gång du bjöd vänner och familj på den. Det är en kaka som behöver tid, kärlek och omsorg för att den ska bli bra. Den blev verkligen så fin älskade mormor. I morgon ska vi fika på den här hemma med körsbär kokade vinbärssaft och lättvispad grädde. Det tror jag att du hade gillat. Jag dekorerade chokladkakan så som jag tänker att du velat att jag gjorde den.

Kram Sanna

Skriv ut

Mormor Brittens chokladkaka

Ingredienser

  • 50 g kakao (drygt en deciliter)
  • 1 ½ dl mjölk
  • 1 ½ dl vispgrädde
  • 1 ½ dl strösocker
  • 100 g smör eller margarin
  • 2 dl strösocker
  • 3 st ägg
  • 2 msk vaniljsocker
  • 300 g vetemjöl ( ca 5 dl )
  • 2 tsk bakpulver

Instruktioner

  • Koka upp kakao, mjölk, vispgrädde och strösocker (1 ½ dl) i en kastrull under vispning. När det kokat upp drar du kastrullen från plattan och låter chokladblandningen svalna
  • Rör smör och strösocker (2 dl) poröst
  • Tillsätt ett ägg i taget och rör om
  • Blanda i vaniljsocker
  • Blanda mjölet med bakpulvret och varva det med den avsvalnade chokladblandningen till en jämn smet
  • Smörj en sockerkaksform som rymmer 1 ½ liter och pudra insidan av formen med kakao .
  • Grädda kakan i ugnen 45-60 min på 150 °C (tills kakan känns torr, testa med en provsticka)
  • Ta ut kakan ur ugnen och låt den svalna
  • Stjälp upp kakan på ett fat och servera med lättvispad grädde, bär eller inkokta päron

Tips!

Observera att det på 2 olika ställen ingår strösocker i receptet, olika mängder. Så läs igenom receptet noga innan du börjar.

Den här chokladkakan var mormor Brittens favorit. Man gör den omsorgsfullt i olika moment. Kakan är “mäktig” och “chokladig”, en riktig cafékaka som man såklart ska äta med dessertgaffel för att få den där rätta lyxiga känslan.
Tallrikarna heter Gefle, “Kålblad” och är ett loppisfynd, tallrikarna är från 1930-40-talet och mina absoluta favorittallrikar. Tänker alltid på mormor när jag använder dem.
Tårtfat i glas fyndat på loppis. De vita rosorna är målade med ätbar guldfärg och sedan har jag satt dem i avklippta papperssugrör som jag sedan stuckit ned i kakan.

4 Comments

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Recipe Rating




Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: