Baka,  Efterrätt,  Fika,  Godis,  Pyssel,  Upplägg

Gammeldags cocosbollar – hemgjorda

Tänk att på nästa barnkalas eller kaffekalas kunna ställa fram ett stort fat med dina egna hemgjorda gammeldags cocosbollar. De kan ni  göra nu.Ni vet när man inte kan sova och ligger och funderar på både det ena och det andra och massa ideér poppar upp. Jag låg och funderade på cocosbollar härom natten och hur man egentligen ska göra för att få dem så där runda och fina som de som man köper. Jag har ju bakat mums tidigare fast blir ju fyrkantiga ,då man häller hela smeten i en form och sedan skär ut bitar när det stelnat.Letade i skåpen efter några bra cupolformade formar och kom fram till att vinglasen hemma nog skulle fungera bra. Jag använde små  desservinsglas och vanliga vinglas .Idag har det blivit en experimenterande eftermiddag i köket med jättelyckat resultat.Jag är jätteglad för det,lite onsdagslycka sådär.Testade cocosbollarna på Johnny som inte gillar sötsaker och han tyckte det var jättegott och Alfred tyckte de var godare än de man köper,Albin tyckte de var goda och Love han sa ingenting men såg rätt nöjd ut i sin kokosbolls mustasch hihi.Skillnaden från när du bakar mums är att jag tillsatt lite vaniljsocker i smeten (de är det som är de gammeldagsa) och vispar i ca 3o minuter istället för 10 min. Lycka till med din cocosbollsbakning.

Kram Sanna

 

 

Gammeldags Cocosbollar

 

Ingredienser

3/4 dl florsocker

4 1/2 dl strösocker

1 äggvita

1 1/2 dl kallt vatten

kakao

1 1/2 dl kokosflingor

1 1/2 dl kokande vatten

1 1/2 msk gelatinpulver

vinglas

matolja till pensling av vinglasen

Gör så här:

1.Ta det kokande vattnet och blanda ner gelatinpulvret och låt det lösas upp i vattnet,

2.Blanda ihop strösocker,florsocker,äggvitan och det kalla vattnet

3.Häll nu i ”gelatinvattnet ” i smeten.

4.Vispa nu kraftigt med elvisp i  ca 30 min.

5.Pensla vinglas med ett tunt lager matolja på insidan.(räcker med en liten dutt olja på penseln)

6.Häll nu i lite kokos och bröa insidan som när man bröar formen när man gör sockerkaka.Häll ut överflödet på en tallrik.

7.Ta din kokosbollssmet och skeda i glasen tills lite mer än halva glaset är fyllt och jämna till med sked.Ett lättare alternativ är att spritsa ned smeten i  glasen,så gjorde jag. Jag använde min Decomax Lékué, jättesmidigt.

8.Lägg plastfolie över glasen och ställ in i kylen för att stelna.

9. Häll ut lite kokos på en tallrik så länge.

10.Ta fram kakao och fyll en tesil med kakao.

11.Ta fram vinglasen ur kylen och ta fram en vass mindre kniv.

12.Dra med kniven på insidan av vinglaset så kokosbollen lossnar lite.

13.Håll nu glaset över tallriken med kokos och skaka ur kokosbollen bestämt(som när du ska ha ned ketchupen i flaskan) så den trillar ned på tallriken.

14.Rulla nu din kokosboll i kokosen.

15.Lägg bollen på en ny tallrik och pudra lätt över lite kakao med hjälp av en tesil.

16.Lägg försiktigt ned dina kokosbollar i en låda och förvara dem i kylen.

*Lättaste sättet att flytta på kokosbollarna är att tex använda en osthyvel.

* Gör dem rosa till prinssesskalaset droppa lite röd karamellfärg i smeten.

 

 

 

 

2 Comments

Lämna ett svar till Matts Jansson Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.