Baka,  Bistro

Enkel Peach Cobbler– av konserverad persika

Idag bjuder jag på ett recept som är både enkelt att svänga ihop och otroligt gott. En Peach Cobbler med smuldeg, gjord på konserverade persikor. Perfekt när du vill ha en snabb och god dessert som smakar sommar och sol. Konserverade persikor funkar alldeles utmärkt att använda och ger en härligt söt och saftig fyllning. Jag serverade cobblern i små portionsformar och dekorerade den med halverade jordgubbar, blåbär och lite citronzest. Istället för att klicka ut grädden har jag spritsat den lite fint längs kanterna på formarna.

Kram Sanna


Ingredienser:
Fyllning:

  • 1 burk (ca 700-800 g) konserverade persikor i lätt sockerlag (avrunna, spara lite av lagen)
  • 1 msk majsstärkelse
  • 1/2 tsk kanel
  • 1 tsk citronsaft
    Smuldeg:
  • 125 g smör (kallt)
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 dl strösocker
  • 1/2 tsk bakpulver
  • En nypa salt
    Servering:
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 tsk vaniljsocker
  • Färska blåbär och jordgubbar
  • Gör så här:
  • Sätt ugnen på 200°C.
  • Förbered fyllningen: Skär de avrunna persikorna i mindre bitar om de är väldigt stora. Blanda persikorna i en skål tillsammans med majsstärkelse, kanel,och citronsaft. Tillsätt eventuellt en matsked eller två av den sparade persikolagen om du vill ha en lite lösare fyllning.
  • Gör smuldegen: Nyp ihop det kalla smöret i små bitar med vetemjöl, strösocker, bakpulver och salt till en smulig massa. Du kan också använda en matberedare för att snabbt mixa ihop degen.
  • Montera cobblern: Häll persikofyllningen i en ugnsfast form (ca 20×20 cm eller liknande). Strö sedan smuldegen jämnt över persikorna.
  • Grädda i ugnen i ca 25-30 minuter, eller tills smuldegen är gyllenbrun och fyllningen bubblar.
  • Förbered vaniljgrädden: Vispa grädden fluffig tillsammans med vaniljsockret.
  • Servera: Låt cobblern svalna något innan du skedar upp den i små portionsskålar. Toppa med en generös klick vaniljgrädde. Dekorera med färska blåbär,skivade jordgubbar och riv över lite citronzest.
    Tips!
  • Cobblern är godast ljummen, men går också bra att äta kall.

När det är hallonsäsong byter du ut jordgubbarna mot färska solmogna hallon. Då får du en ”peach melba cobbler” dessert.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.