Familjens favoritrecept,  Måltid,  Mormors bästa recept

Champinjongratinerad fläskfilé på palsternacksbädd

Kära mormor, nu har jag lagat en utav din goda bjudrätter, som vi med glädje fått njuta av flera gånger. Den är inte alltför krånglig att göra även om det är några moment att hålla reda på. Det är så smidigt att ha hela rätten i en ugnsform och den är så god.

Kram Sanna

Till 4 portioner

Ugn 225˚ tid ca 15 -20 min

Ingredienser:

700 g välputsad fläskfilé 

Salt till köttet och till att förvälla palsternackorna i 

Peppar, vit eller svart

400-500 g palsternacka

Smör till stekning och till formen

Till stuvningen:

Champinjoner, färska ca 250 g eller en burk skivade

3 msk smör

2,5 msk mjöl

3 dl kokbar grädde

½ – 1 dl kokspad från palsternackan

Salt

Vitpeppar

Till gratinering:

Lite riven ost, går att utesluta.

Gör så här:

  1. Smörj en ugnsform 
  2. Skala palsternackorna, ta bort ändarna och dela dem antingen på längden en gång eller i cm tjocka skivor beroende på hur stora de är.
  3. Lägg i en kastrull med saltat vatten (ca 2 tsk) och förväll ca 7 minuter.
  4. Häll av vattnet men spara ca 1 dl till stuvningen.
  5. Lägg palsternackorna i botten på formen.
  6. Köttet skärs i ca 2 cm tjocka skivor som plattas till något med handen eller baksidan av en liten kastrull med bakplåtspapper emellan. Salta och peppra.
  7. Stek på lagom god värme i rikligt med smör. De ska helst få en härlig färg men inte bli brända.
  8. Vispa ur pannan med några matskedar vatten. Sila och spara.
  9. Lägg köttbitarna på palsternackorna.

Stuvningen:

  1. Skär och hacka svampen i mindre bitar.
  2. Smält smöret och fräs svampen till nästan all vätska är borta.
  3. Pudra över mjölet och rör om.
  4. Tillsätt vätskan, spadet från palsternackan och grädden lite i taget.
  5. Rör om hela tiden låt koka ihop några minuter. Den ska vara rätt  lös i konsistensen.
  6. Tillsätt ett par matskedar av den silade stekskyn.
  7. Smaka av med salt och peppar.
  8. Häll stuvningen över köttet och jämna ut så det täcker hela formen.
  9. Lite riven ost över för de som gillar det.
  10. Tiden i ugnen varierar beroende på om man lagar rätten och gratinerar direkt. Annars är det smidigt att förbereda långt i förväg och ställa in i ugnen en stund innan gästerna kommer.     

Servera tillsammans med nykokt potatis eller ris. Någon läcker sallad passar alltid bra eller ta dina favoritgrönsaker.

Tips

I orginalreceptet är det fläskfilé men får du tag i en riktigt fin mörad fläskytterfilé fungerar det utmärkt bra.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: