Bistro,  Familjens favoritrecept,  inspiration,  Måltid,  Nyttigt,  Picknick & Knytkalas

TROPISK RISBOWL MED SRIRACHA MAYO



En smakrik familjefavorit. Tropisk risbowl med kyckling och het sriracha mayo – perfekt för alla tillfällen.

Hej alla matglada

Här på Sannas Picknickkorg älskar jag att dela med mig av recept som sprider glädje och goda smaker. Den här tropiska risbowlen är verkligen inget undantag. Den mättar både stora och små magar och är en riktig familjefavorit här hemma. Med en ljuvlig mix av sötma från mangon, krämighet från avokadon, smakrik kyckling och en härlig kick från den heta sriracha mayon, blir varje tugga en liten smakupplevelse. Perfekt att njuta av hemma vid köksbordet eller varför inte packa med sig på en härlig utflykt.

Kram Sanna

Här kommer receptet :

Ingredienser (för 4 portioner):

* 4 dl kokt ris (gärna ett fluffigt jasminris eller basmatiris)
* 400 g saftig grillad eller stekt kyckling, skuren i fina bitar
* 2 solmogna mangos, tärnade och så där härligt saftiga
* 2 krämig avokado, skivade eller tärnade
* 2 dl  edamamebönor (utan skal), antingen färska eller frysta och tinade
* 10-12 sparrisstänger, lätt kokta så de fortfarande har lite spänst och skurna i mindre bitar
* En näve färsk koriander, hackad (om man gillar det)
* Lite rostade sesamfrön som topping (valfritt, men ger en fin crunch)
  * lite Kikkoman soyasås att droppa över riset innan det övriga läggs på.

Sriracha Mayo (för 4 portioner):
* 8 msk len majonnäs av bra kvalitet
* 2-4 tsk Sriracha (eller annan chilisås du gillar, smaka dig fram!)
* 1 tsk färsk limejuice (pressad direkt från limen)
* En liten nypa vitlökspulver (kan uteslutas om man vill)

Så här gör du bowlen:

* Börja med riset: Koka det enligt anvisningarna och låt det svalna lite.
* Kycklingen: köp en färdiggrillad eller stek den tills den är genomstekt och skär den sedan i lagom bitar.

* Frukten och grönsakerna: Tärna mangon och skiva eller tärna avokadon. Koka sparrisen lätt och skär den i mindre bitar. Tina edamamebönorna om du använder frysta. Hacka koriandern om du vill ha det i.
* Sriracha Majon: I en liten skål rör du ihop majonnäs, Sriracha, limejuice och eventuellt vitlökspulver. Smaka av – den ska vara både krämig och ha en härlig hetta.

* Gör bowlen: Fördela det ljumma riset i fyra skålar, droppa över lite Kikkoman Soyasås. Lägg sedan på kyckling, mango, avokado, edamame och sparris i varje skål.
* Topping och dressing: Strö över hackad koriander och sesamfrön om du vill. Ringla sedan generöst med den goda sriracha mayon över varje bowl.

Mina bästa tips:
* Förbered gärna alla ingredienser i förväg och förvara dem i separata burkar i kylen. Då går det snabbt att montera ihop bowlarna när det är dags att äta.
* Ett litet knep för att hålla avokadon fräsch är att pressa lite citronsaft över den.
* Anpassa hettan i sriracha majonnäsen efter tycke och smak – våga prova dig fram.
* Den här bowlen är lika god att ta med som matlåda dagen efter, om det skulle bli några rester över (vilket det sällan gör här hemma).
* Vill du variera dig. Prova att lägga till andra godsaker som rostade cashewnötter, lite strimlad röd paprika eller kanske några krispiga böngroddar, rädisor eller picklad rödlök, se bild för inspiration.
Den här tropiska risbowlen med sin krämiga och heta sriracha mayo passar vid vid de tillfällen och är lätt att göra om så den passar alla smaker. Jag hoppas att den kommer att bli lika uppskattad hemma hos dig som här hemma.

Smaklig måltid

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.