Så gott någon gång ibland, men inte världens roligaste rätt att göra när man har en stor familj med många hungriga barn. Man känner sig inte så superfräsch efter att ha fixat pannkakor på två liter mjölk, lite flötigt blir det.
En dag när Abbe och Affe var små och min mamma skulle fixa mat åt dem sa hon. -Nu killar blir det pankis till lunch idag. Båda tittade lite storögt och frågande eftersom de var skeptiska till ”ny” mat. De åt med stor aptit och Affe sa med ett stort leende. -Mormor, pankis smakar nästan som pannkaka. Så rätt han hade.
Pankis lagas alltid med dubbelt så mycket mjölk som mjöl.
Kram Sanna
Pankis för två
Ingredienser:
5 dl mjölk
2 ½ dl vetemjöl
2 ägg
½ tsk salt
Smör ca 3 msk
Gör så här:
- Blanda mjölk och salt i en bunke.
- Tillsätt hälften av mjölken under ordentlig omrörning, därefter i med resterande under fortsatt vispning.
- Ta i ett ägg i taget samtidigt som du vispar.
- Låt smeten vila minst 10 min.
- Häll den sedan i ett litermått och stek tunna pannkakor.
- Servera gärna med en god sylt, bacon och vitkålssallad. Vill du lyxa till det, vispa lite grädde till också.
- Bacon i ugn. Lägg skivorna på en plåt klädd med bakplåtspapper. In i ugnen på 175˚ till du fått den färg och knaprighet du önskar.
Till en enkel kålsallad tar du och strimlar vitkål eller spetskål väldigt fint. Strö över lite italiensk salladskrydda efter smak. Ringla över lite god olja och blanda om.