Familjens favoritrecept

Philadelphiatårta

Det här är något som alltid finns med på familjens julbord. Hur det blev en tradition tror jag inte någon av oss vet, för vi använder oss av receptet vid så många andra tillfällen också.

Alla minns vi dock att första gången vi blev bjudna på den var 1992 när vår kusin Karin Emily döptes och att det var moster Marie som gjort den.

 Vi föll pladask och tog den som ett av våra bästa ”matminnen”. Den är så smidig att göra och blir så dekorativ att ställa fram på bordet. Jag använder den ofta i stället för ostbricka. Den passar lika bra till fördrinken och ett glas bubbel, som till en mysig hemmakväll för två eller på buffébordet.

Jag har lagt ut den två gånger tidigare i bloggen i olika inlägg 2010 och 2011 men vill gärna lyfta fram den ännu en gång nu till julen som tips och inspiration.

Kram Sanna

Ingredienser:

200 g Philadelphiaost naturell

2 dl vispgrädde

1 liten mycket finhackad gul lök

1 burk  80 g stenbitsrom storkornig, svart eller röd

Lite salt och grovmalen svartpeppar

 Salta kex

Gör så här:

  1. Vispa grädden hårt, men akta så det inte blir smör.
  2. Rör ned osten.
  3. Tillsätt löken, en nypa salt och ett kryddmått svartpeppar och blanda.
  4. Lägg upp i mitten på ett stort fat och forma som en tårta.
  5. Bred på 1 burk stenbitsrom.
  6. Lägg nu massor med salta kex tätt runt om.

Tips:

Vispar man den inte tillräckligt hårt kan den bli svår att forma som en tårtbotten. Ingen skada skedd, det är bara att lägga ostkrämen i en grund skål och dekorera som vanligt,

Är man många som träffas är det bara att göra dubbel sats. Gör två tårtor och dekorera, låt fantasin flöda.

Det kan bli en svart och en röd. Gillar man att experimentera och har tålamod är det fint med ränder eller en med schackrutor, men då kan det behövas en extra burk rom.

Själva Philadelphiaröran utan stenbitsrom är lite mera ”barnvänlig”, så god i sig och fungerar utmärkt att dippa grönsaksstavar i. Det går nog att hitta ännu fler användningsområden.

Nu i Coronatider känns det kanske bättre om var och en får sin egen lilla skål med en miniphiladelphiatårta i. (se bild med aluminiumformar)

Philadelphiatårta med salta kex runt om, hälften röd och hälften svart kaviar ovanpå. Den här bilden kommer från min svägerska Theresa som bjöd på denna goding en kväll med sina fina vänner.
Här har jag gjort philadelhiatårta i miniformat som en del i en tapasbricka.
Här har jag spritsat ut “ostkrämen” direkt på salta runda kex och lagt på röd stenbitsrom efterråt. Viktigt att tänka på är att inte ha för stora bitar lök i då det blir svårt att spritsa.
Man kan också låta alla få sin alldeles egna lilla philadelphiatårta, här har jag lagt upp smeten i aluminiumformar och serverar kex och kaviar vid sidan av.
Det går också bra att blanda ihop röd kaviar med ostkrämen och servera såhär med en massa runda kex runt om. Den här bilden kommer från en av våra jular då hela stora familjen är samlad. Philadelphiatårtan är alltid med.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.