Om ni som jag brukar ha lite lax över efter julbordet eller har ett oöppnat paket i kylen, är det här är en god och användbar rätt och så enkel att göra. Ät den som en ensamrätt med en fräsch sallad och ett gott bröd till. Den fungerar även bra som en god rätt bland många andra på ett härligt buffébord.
Kram Sanna
3-4 port
Ugn 200˚C ca 50-60 min
Ingredienser:
200-300 g kallrökt eller gravad lax
12-14 lite större potatisar
1 knippe dill/finhackad
3 ägg
2 dl vispgrädde
3 dl mjölk
Eller ta 5 dl matlagningsgrädde
Ca 1- 1 ½ tsk salt
1 krm svartpeppar
1 tsk Aromat
Gör så här:
- Skala potatisen, skär den i 2-3 mm tjocka skivor.
- Dela laxskivorna på mitten och skär dem i ½ cm tjocka strimlor.
- Lägg ett lager potatis i en ugnssäker form, salta lite.
- Den strimlade laxen läggs ovanpå och därefter den finhackade dillen.
- Sist läggs den resterande potatisen på i ett fint mönster. Salta lite.
- Vispa ihop ägg gräddmjölk och kryddor, häll i formen och sätt in i ugnen.
- Jag gillar när den blir lite mörk i färgen precis som jag också föredrar när jag gör en Jansson. Lägg över ett bakplåtspapper den sista 10 minutrarna om du vill ha den något ljusare.
*En (mat) pudding är en rätt där grunden består av en äggstanning.