Baka,  Måltid,  Paj & Pizza,  Upplägg

Köttfärspaj med kantareller & köttfärspaj med champinjoner

Den här pajen är min absoluta favorit. Tina Nordströms recept från boken Jättegott Tina. I somras tog jag med den här pajen när vi hade familjeträff som en av alla pajer på ett härligt pajbuffébord. Jag gjorde den i en större ugnsform och använde färska champinjoner istället för kantareller och den blev minst lika god. Det jag gillar är att degen inte behöver förgräddas. Jag gör alltid dubbel sats pajdeg för att få extra hög kant på pajen.Tycker det blir så fint då. Jag använde 800 g blandfärs och 5oo g färska champinjoner när jag gjorde pajen  i den större ugnsformen, annars följde jag receptet. Jag gjorde även en sallad med toscansk salladsmix, tomater,gurka och Mozzarellaost som jag tog med.

Tips

Tycker man inte om vitlök  kan man ha lite  chiliflakes i istället det blir också jättegott.

Kram sanna

Ugn 200˚ C 20-30 minuter

Pajdeg:

50 g rumsvarmt smör

4 dl vetemjöl

1 1/2 dl mjölk

2 tsk bakpulver

Fyllning:

1/2 l kantareller

2 gula lökar (eller två stora scharlottenlökar).

2 vitlöksklyftor

Olja till stekning

500 g blandfärs

Salt, peppar

Täcke:

5 dl crème fraîche

4 msk majonäs

4 dl riven ost

Gör så här:

1. Blanda all ingredienserna till en smidig deg, kavla ut den på mjölat bakbord och klä en springform 24 cm med den.

2. Skala vitlök och lök och skiva eller hacka fint.

3. Lägg i en gryta med olja eller smör. Fräs utan att den tar färg. Tillsätt köttfärsen, salta, peppra och bryn den. Tillsätt den rensade och delade svampen och stek vidare.

4. Lägg alltsammans i pajskalet.

5. Blanda alla ingredienser till täcket och lägg över köttfärsen.

6. Grädda

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.