Min mamma Ann-Christine är jätteduktig på att baka och hennes tekakor blir så där härligt luftiga när hon bakar dem. Jättegoda att äta som de är nybakade med smör och ost på. Passar bra till en räksmörgås eller till att göra en god varm macka med någon smarrig topping. I stället för att kavla degen formar du tekakorna med händerna, det gör att du får dem så luftiga och höga. Jag har fått receptet av henne.
Kram sanna
Ugn 225 grader
8-9 min
Tekakorna ska vara luftiga och höga och kunna delas i två delar.
Ingredienser:
13-15 dl vetemjöl special
2 dl havregryn
6 dl mjölk 37˚
150 g smör
50 g jäst
½ dl baksirap, ljus eller mörk
2 tsk salt
gör så här:
- Lägg havregrynen tillsammans med 3 dl kall mjölk i en skål, låt svälla en timme.
- Smula ned jästen i bakbunken, häll i sirap och salt och rör om.
- Smält Smöret i en kastrull, tillsätt resterande 3 dl mjölk samt havregrynsblandningen. Låt allt bli fingervarmt.
- Häll blandningen försiktig i degskålen under omrörning. Tillsätt 13 dl mjöl lite i taget samtidigt som maskinen arbetar. Tid ca 10 min.
- Lägg på bakduk, låt jäsa ca 45 min
- Ta upp degen på bakbordet och dela den i två lika delar som formas till ”limpor”. Som delas i 9 delar vardera. Lite extra mjöl kan ev tillsättas.
- Forma varje del varsamt till en tekaka med händer och fingrar, ca 9-10 cm i diameter. Lägg dem på bakplåtspappersklädd ugnsplåt, pudra över lite mjöl och nagga dem med en gaffel.
- Låt dem jäsa övertäckta i ca 30 min.
- Grädda dem i ca 8-9 min
- Låt dem svalna på galler med bakduk över.