Okategoriserade

Doften av nybakat – mina kalljästa favoriter- timjan, olivolja & salt


Åh, ni vet den där känslan när man vaknar till en ny dag och bara längtar efter något alldeles speciellt. För mig är det ofta doften av nybakat bröd som lockar och även om jag älskar att baka, så finns det dagar då tiden inte riktigt räcker till. Då är kalljästa frallor min räddning – och jag vill gärna dela med mig av mitt favoritrecept.
Det här bröden är inte bara enkla att förbereda, de blir också ljuvligt fluffiga inuti med en härligt krispig yta. Hemligheten ligger i den långa jästiden och mjölsorten Manitoba Cream, som verkligen får smakerna att utvecklas på djupet.  Med lite god olivolja och en hint av timjan blir de ett perfekt tillbehör till vilken måltid som helst. Tänk er dem som små kuvertbröd, redo att dippas i en god sås eller ätas bara som de är. Mums!
Det bästa av allt är att du kan förbereda degen kvällen innan eller till och med ett par dagar i förväg. På morgonen behöver du bara forma dem och grädda – och vips har du ett underbart doftande hem och de godaste frallorna du kan tänka dig.
Här kommer receptet, hoppas ni ska gilla det lika mycket som jag gör.

Kram Sanna

Kalljästa frallor timjan, olivolja & salt
(ca 12-15 st)
Ingredienser:
* 500 g Manitoba Cream (eller annat vetemjöl med hög proteinhalt)
* 3 dl kallt vatten
* 2 msk olivolja
* 1 tsk torrjäst
* 1 tsk salt
* 1 msk torkad timjan (eller färsk, finhackad)
* Ev. lite extra olivolja,sesamfrön och flingsalt till topping
Gör så här:
* Blanda mjöl, torrjäst och salt i en stor bunke.
* Tillsätt kallt vatten och olivolja. Rör ihop till en kladdig deg.
* Arbeta in timjan i degen.
* Täck bunken med plastfolie och ställ in i kylen i minst 8 timmar, gärna längre (upp till 24 timmar).
* Ta ut degen på ett mjölat bakbord. Dela degen i 12-15 bitar.
* Forma varje bit till en rund eller avlång fralla. Lägg dem på en bakplåtsklädd plåt.
* Täck frallorna med en bakduk och låt dem jäsa i rumstemperatur i ca 30-45 minuter.
* Sätt ugnen på 225°C.
* Pensla eventuellt frallorna med lite olivolja och strö över flingsalt och torkad timjan.
* Grädda i mitten av ugnen i ca 15-20 minuter, eller tills de är gyllenbruna och låter ihåliga när du knackar på undersidan.
* Låt frallorna svalna något på galler innan servering.

Njut av dessa ljuvliga frallor till din nästa måltid! De är verkligen pricken över i:et.

Min favorit är att bryta bitar av brödet och doppa det i olivolja och salt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.