Baka,  Bullar & muffins,  Familjens favoritrecept

Bullfest bullfest hela dan

Den 4 oktober är det kanelbullens dag och den vill jag gärna vara med och hylla på mitt sätt. Minns så väl doften av nybakade bullar som spred sig i hela huset när man var liten. Kan än idag komma ihåg känslan och lyckan när man kliver in genom dörren efter skolan och ser en tillbringare med iskall mjölk och massor med goda bullar på ett fat i köket. Ett perfekt mellis, tyckte jag i alla fall.

Bakar gör jag gärna och bullar är en favorit och mina barn är precis lika förtjusta i dem som jag är. Till den den här dagen har jag gjort två varianter av samma deg men med lite olika twist. Den ena fyllde jag med smör, socker, kanel och choklad och den andra med smör och mandelmassa. Den senare innehåller visserligen ingen kanel, men är det bullfest så är det.

Kram Sanna

Tror att nästan alla bulldegar har ungefär samma grundrecept. Det här är det jag brukar använda. Normalt blir det 48 bullar av den här satsen. Den här gången gjorde jag dem lite större så det blev 20 st av varje sort och jag använde mig av stora bullformar och tiden blev ca 10 min i ugnen.

Bästa låten att baka kanelbullar till är såklart låten bullfest med Sigge Fürst från 1949.

Ugn 250˚C 8-10 min.

Ingredienser:

50 g jäst

150 g smör

5 dl mjölk

1-1 ½ dl socker

1 tsk salt

2 tsk mald kardemumma

Ca 12-14 dl vetemjöl special 

1 ägg + 2 msk mjölk att pensla med

Flagad mandel

Ingredienser till fyllningarna, se nedan

Fyllning 1:

50-75 g rumsvarmt smör blandas med 100-125 g grovt riven fin mandelmassa. Använder elvispen att blanda med till en mjuk kräm.

Fyllning 2:

75 g kallt hyvlat smör 

½-1 dl socker

2 tsk kanel

50-75 g fin mörk riven choklad

Gör så här:

  1. Smula sönder jästen i en bunke, tillsätt socker, salt och kardemumma.
  2. Smält smöret i en kastrull, häll i mjölken och låt allt bli fingervarmt.
  3. Ta lite i taget av mjölkblandningen i bunken så att jästen  löser sig.
  4. Tillsätt mjöl, börja först med ca 10 dl, arbeta degen ordentligt och tillsätt lite extra mjöl tills degen blir smidig, jag gör den gärna lite lösare.
  5. Strö över lite mjöl och låt den jäsa övertäckt i 45 min.
  6. Ta upp degen på mjölat bakbord, knåda den väl och dela den i två lika delar.
  7. Knåda och kavla ut den till en en stor rektangel, lägg på kallt hyvlat smör socker lite kanel och chokladen. Vik över och kavla del lätt igen. Dela den nu i 20 st lika stora remsor. Snurra varje längd till en bulle och lägg i formarna. 
  8. Gör på samma sätt med den andra deghalvan men bred på smör och mandelmasseblandningen. 
  9. Låt jäsa ca 30 min.
  10. Pensla bullarna med uppvispat ägg blandat med mjölk.
  11. Rekommenderar att börja med bullarna med mandelmassa annars blir det choklad i penseln och äggsmeten,
  12. Strö över flagad mandel.
  13. Grädda ca 10 min.
  14. Låt svalna under bakduk.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.