Baka,  Buffé

Gräddtårta med Monogram – ”Prinsesstårta” i Ny Skrud


Den här tårtan behåller den underbara, fluffiga fyllningen som är så god i en prinsesstårta– ett lager av luftig grädde, söt och len vaniljkräm och en riktigt god sylt. För två år sedan gjorde jag två stycken av till Alfreds studentfirande då vi bjöd på studentbuffé. Tårtorna serverades efter maten tillsammans med sju sorters kakor, kaffe, saft och fläderblomssnaps till den som ville prova.
Det bästa med den här tårtan är att den är enkel att göra. Monogrammet i choklad är ett vackert men enkelt sätt att göra en fin och stilren dekoration till sina tårtor. Jag gillar också att den känns lite gammaldags och vill man göra det riktigt enkelt så köper man färdiga bottnar.

Kram Sanna

Gräddtårta med Monogram (Prinsesstårta utan marsipan)
Detta recept ger en tårta för cirka 8-10 personer.
Ingredienser:
Tårtbotten:
* 3 stora ägg
* 1 ½ dl strösocker
* 1 ½ dl vetemjöl
* ½ tsk bakpulver
Vaniljkräm:
* 5 dl mjölk
* 1 vaniljstång (eller 1 tsk vaniljpulver)
* 6 äggulor
* ½ dl strösocker
* ½ dl majsstärkelse
* 25 g smör
Sylt:
* Ca 2 dl hallonsylt (eller annan favorit)
Grädde:
* 6 dl vispgrädde
* 1-2 msk florsocker (efter smak)
Chokladmonogram:
* 50 g mörk choklad (eller mjölkchoklad)
Gör så här:
1. Tårtbotten:
* Sätt ugnen på 175°C (över- och undervärme). Smörj och bröa en springform (ca 20-22 cm i diameter).
* Vispa ägg och socker riktigt fluffigt med elvisp i cirka 5 minuter.
* Blanda mjöl och bakpulver i en separat skål. Sikta ner mjölblandningen i äggsmeten och vänd försiktigt ihop till en jämn smet.
* Häll smeten i den förberedda formen och grädda i mitten av ugnen i cirka 30-35 minuter, eller tills en provsticka kommer ut torr.
* Låt kakan svalna helt i formen innan du stjälper upp den på ett galler för att svalna ytterligare.
2. Vaniljkräm:
* Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna (om du använder vaniljpulver, tillsätt det senare).
* Häll mjölken i en kastrull. Tillsätt vaniljstången och fröna (eller en del av vaniljpulvret) och låt koka upp. Ta av från värmen.
* Vispa äggulor, socker och majsstärkelse i en skål till en ljus och slät smet.
* Häll långsamt den varma mjölken över äggsmeten under ständig vispning.
* Häll tillbaka blandningen i kastrullen och värm försiktigt under omrörning tills krämen tjocknar. Låt den inte koka.
* Ta av från värmen och rör i smöret och eventuellt resterande vaniljpulver.
* Häll upp krämen i en skål, täck med plastfolie direkt mot ytan (för att undvika skinnbildning) och låt svalna helt i kylen.
3. Montering av tårtan:
* Dela tårtbotten i tre jämna bottnar med en lång, vass kniv.
* Lägg den första bottnen på ett tårtfat. Bred ut ett jämnt lager med hallonsylt.
* Lägg på den andra bottnen. Bred ut ett lager med vaniljkräm.
* Vispa grädden fluffigt med florsocker. Bred ut hälften av grädden över vaniljkrämen.
* Lägg försiktigt på den sista tårtbottnen. Täck hela tårtan med resterande vispgrädde och gör den så slät som möjligt.
4. Chokladmonogram:
* Smält chokladen försiktigt i ett vattenbad eller i mikrovågsugn på låg effekt. Rör om tills den är slät.
* Häll den smälta chokladen i en spritspåse med ett litet, runt tyll (eller klipp ett litet hål i spetsen av en fryspåse).
* Spritsa försiktigt studentens initialer eller ett annat passande monogram på tårtans ovansida.
* Låt chokladen stelna något innan servering.
Tips:
* Förbered tårtbotten och vaniljkräm dagen innan så sparar du tid på själva monteringsdagen.
* Om du vill ha en extra saftig tårta kan du fukta bottnarna lätt med lite mjölk eller sockerlag innan du lägger på fyllningen.
* Variera sylten efter smak. Jordgubbssylt eller blåbärssylt är också gott.
* Dekorera gärna tårtans kanter med extra grädde eller färska bär för en ännu festligare look.

Det blir fint och lite elegant när tårtan endast är dekorerad monogrammet skrivet i mörk choklad. Vill man ha lite bär kan man servera dem i små sockerskålar vid sidan av .

Innan du dekorerar din tårta gör en liten skiss med hur du vill att ditt monogram ska se ut på tårtan mm.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.