Go Back
Skriv ut

Mormor Brittens chokladkaka

Ingredienser

  • 50 g kakao (drygt en deciliter)
  • 1 ½ dl mjölk
  • 1 ½ dl vispgrädde
  • 1 ½ dl strösocker
  • 100 g smör eller margarin
  • 2 dl strösocker
  • 3 st ägg
  • 2 msk vaniljsocker
  • 300 g vetemjöl ( ca 5 dl )
  • 2 tsk bakpulver

Instruktioner

  • Koka upp kakao, mjölk, vispgrädde och strösocker (1 ½ dl) i en kastrull under vispning. När det kokat upp drar du kastrullen från plattan och låter chokladblandningen svalna
  • Rör smör och strösocker (2 dl) poröst
  • Tillsätt ett ägg i taget och rör om
  • Blanda i vaniljsocker
  • Blanda mjölet med bakpulvret och varva det med den avsvalnade chokladblandningen till en jämn smet
  • Smörj en sockerkaksform som rymmer 1 ½ liter och pudra insidan av formen med kakao .
  • Grädda kakan i ugnen 45-60 min på 150 °C (tills kakan känns torr, testa med en provsticka)
  • Ta ut kakan ur ugnen och låt den svalna
  • Stjälp upp kakan på ett fat och servera med lättvispad grädde, bär eller inkokta päron