Mackor

Räkmacka lyx med extra allt

Smultronställen har jag många av och det är fint om de inte ligger alltför långt hemifrån. Att ta en tur ner till vackra Gränna och Visingsö har hela min stora familj gjort under många år och vi startade en mångårig tradition i samband med min systerson Axels 1-års dag år 2000 med ett stort tårtkalas på vackra Grännaberget med sin otroliga utsikt över Vättern.

Sista helgen i maj blev sedan helig för oss och vi träffades hela gänget i Gränna och oftast tog vi färjan över till Visingsö där vi hade vårt årliga knytkalas med picknick och brännboll. Innan hemresan blev det alltid en tur till Franssons Polkagrisar, som är lycka för både stora och små.

Har ni vägarna förbi eller planerar för en härlig utflykt vill jag gärna rekommendera KAFFESTUGAN på Grännaberget och deras ”världsberömda” räckmackor, så goda.

Kan ni inte vänta tills i maj när de öppnar för säsongen så prova min superlyxiga variant på räkmackans dag den 14 oktober.

Kram Sanna

Ingredienser till 2 mackor:

2 st halvor, underdelarna av en rågkaka, gärna hembakat

4 st hårdkokta ägg

 1 kg räkor/ blir 400 g skalade

 1 dl Crème fraîche

½ dl majonnäs Hellmans/ eller egengjord

Ca ½ rödlök

Ca ½ krispigt äpple

Salt

Svartpeppar

1 knippe dill

 2 skivor citron

Gurka

Sallad

2 fasta tomater

2 kvistar persilja

Lite Kalixrom eller röd stenbitsrom 

Gör så här:

  1. Skala, hacka lök och äpplet väldigt fint.
  2. Blanda crème fraîche med majonnäs och tillsätt äpple och lök.
  3. Smaka av med salt och peppar.
  4. Repa av en halv knippe dill och hacka smått, smått.
  5. Lägg i det i blandningen och rör om
  6. Ställ svalt en stund.
  7. Hårdkoka äggen i ca 8 min. Låt de svalna i kallt vatten och lägg de sedan in i kylen.
  8. Skala räkorna, lite pill är det. Men så värt att köpa fina färska oskalade.
  9. Ställ dem i kylen i väntan på montering av mackorna.
  10. Gör en liten ros av det yttersta på en tomat, se beskrivning nedan.
  11. Lägg den fint på fatet där räkmackorna ska ligga och använd en persiljekvist som blad.
  12. Lägg brödet på fatet bredvid rosen. Bred på ett lager av den goda röran. (istället för smör).
  13. Lägg några fina små blad av sallad på brödet runt kanten,
  14. Skala äggen och dela dem i lite större bitar, inte hacka dem. Blir fint att göra istället för skivor. Lägg äggen jämnt över hela brödet.
  15. Ta fram räkorna och placera dem över äggen. Det ska vara riktigt generöst man kan nästan inte lägga på för mycket.
  16. Repa och hacka den resterande dillen smått och strö över.
  17. Dekorera nu med citron och gurkskivor.
  18. Klicka till sist ut den gyllene romen över mackan. Den blir pricken över iet på den här lyxiga räkmackan.

Tips: För lite extra lyx gör ett par tomatrosor och lägg på tallriken, dekorera med lite persilja.

Gör så här: Ta två fasta tomater och använd en riktigt vass liten kniv och börja nedifrån på tomaten. Hela tomaten ska skalas tunt, tunt och  runt, runt i en lång 1 cm bred remsa. Se till att inte få med något fruktkött. Rulla nu ihop den till en ros och dekorera med lite persilja. (Se bild).

Vill du göra dina egna rågkakor finns ett recept här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.