Paj & Pizza

Paj med salami och brie

I vår familj är vi barnsligt förtjusta i Salami och brieost.  Den här pajen är den bästa av två världar och den har stått på våra buffébord under många år. Vi serverar den även som ensamrätt med en god sallad och en skål oliver till. Att få till en bra pajdeg kan vara lite trixigt men det här receptet fungerar alltid och behöver inte förgräddas.

Börja med läsa igenom receptet noga och ta fram alla ingredienserna.

Kram Sanna

Ugn 225˚ tid ca 45-55 min.

Mat Tinas pajdeg:

4 dl vetemjöl

50 g rumsvarmt smör

2 tsk bakpulver

½ tsk salt

1 ½ dl mjölk

Fyllning:

200 g brieost

15 skivor god salami. Lite fastare i konsistensen ( ungersk eller liknande) och inte för tunna skivor.

150 g riven prästost eller annan ost med mera smak.

1 stor eller 2 små tomater

3 ägg

3 dl mjölk/grädde

Salt, svartpeppar

Gör så här:

  1. Mät upp mjöl, bakpulver och salt i en skål och rör om. Tillsätt smöret i små bitar och arbeta in det med fingertopparna till smör och mjöl har blandats fint. Häll i mjölken och arbeta snabbt In den till en deg. 
  2. Kavla sedan ut den till en rundel som täcker botten och kanter i en springform. Lägg ut den i formen och tryck till med händerna och försök att få bort de veck som oftast blir runt kanten.
  3. Ta bort lite av det vita på brieosten på kortsidan och skär den i ½ cm tjocka skivor tvärs över. Lägg dem därefter i botten på formen.
  4. Salamin delas och fördelas jämnt över osten.
  5. Strö sedan över den rivna osten.
  6. Tomaten skivas och delas på hälften och läggs på topp.
  7. Ägg och mjölk vispas ihop och smaksätts med en nypa salt och peppar. Häll över äggstanningen i formen.
  8. Jämna till degkanterna med en vass kniv runt om, så att degen går ett par cm ovanför äggstanningen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.