Familjens favoritrecept

Minipajer med västerbottenost & lax

En av julens klara favoriter är lax, och den finns alltid med i någon form på julbordet. Rökt eller gravad. Förra året hittade vi ett fantastisk recept i tidningen Hembakat nr 9 2019 som jag gärna vill dela med mig av. Ett lite spännande sätt att servera laxen på, men det blev helt perfekt och smakade så himla bra. I tidningen presenteras det som ett glöggmingeltilltugg, men passade så bra tillsammans med alla andra godsaker på vårt julbord.

Kram Sanna

Ingredienser:

Pajdeg:

125 g kylskåpskallt smör

3 dl vetemjöl

2 msk iskallt vatten

Fyllning:

3 ägg

2 dl matlagningsgrädde

1 ½ dl västerbottenost

Topping:

180 g gravad eller kallrökt lax

1dl crème fraîche 

50 g röd rom grov eller finkornig

Lite fint skuren salladslök

Gör så här:

  1. Skär smöret i mindre bitar och lägg det i en bunke tillsammans med mjölet. Finfördela och nyp ihop till en deg tillsammans med det iskalla vattnet. 
  2. Lägg att vila i kylskåp 30 minuter.
  3. Sätt ugnen på 200 grader.
  4. Ta fram degen och rulla till en rulle, del i 20 bitar.
  5. Tryck ut degen i mandelmusselformar och nagga dem.
  6. Förgrädda pajskalen i ca 6-8 min i mitten av ugnen.
  7. Vispa i ihop ingrefienserna till fyllningen och fördela i de avsvalade pajskalen.
  8. Grädda i ca 20 min. i mitten sv ugnen.
  9. Dekorera dem strax innan serveringen med en lagom stor laxbit, en klick crème fraîche och lite romkorn.  Avsluta med lite salladslök på toppen.

Tips:

Smaksätt crème fraîchen med lite pepparrot, det passar bra om man använder rökt lax.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.