Familjens favoritrecept,  gratänger

Min allra godaste Broccoli & kycklinggratäng

Oftast kan man skapa något nytt och gott av det som redan finns hemma i kyl och frys. Den här gratängen lagade jag en dag när lusten att gå och handla var som bortblåst. Den blev en riktig lyckträff och jag har jag gjort den flera gånger sedan dess, det är alltid lika smidigt i vardagen att laga hela middagen i en form med inte alltför många ingredienser.

Kram Sanna 

Ingredienser till 4 portioner:

Ugn 225˚C ca 30 min

3-4 st tinade frysta kycklingfiléer eller använd färska

Ca 800 g fryst broccoli 

Ca 1 tsk salt

1 krm svartpeppar

½ tsk röda chiliflakes/frysta

5 ägg

5 dl matlagningsgrädde

8-10 st babyplommontomater

Ca 100 g riven ost

Smör att steka i och smörja formen med

Ca ½ dl vatten att spä kycklingen med

Gör så här:

  1. Krydda kycklingen med salt och peppar och stek filéerna i en stekpanna med rikligt med smör. De ska få riktigt fin färg, slå på lite vätska så inte kycklingen steker torrt. Lägg på ett lock och stek färdigt ca 20 min. Fungerar lika bra att steka den i ugnen.
  2. Smörj en lagom stor gratängform
  3. Tillaga broccolin efter anvisningar på påsen.
  4. Häll av den ordentligt och lägg i botten av formen.
  5. Dela den färdigstekta kycklingen i mindre bitar och lägg ovanpå broccolin.
  6. Skölj och dela tomaterna i fyra delar och fördela jämnt i formen.
  7. Strö över den rivna osten.
  8. Vispa ihop ägg och grädde, smaksätt med salt peppar och lite chili.
  9. In i ugnen ca 30 min. Äggstanningen ska ha stelnat.

Tips: Tycker egentligen inte att det behövs någon extra sallad, men servera gärna ett gott bröd till.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.