Lemon curd har sitt ursprung i det tidiga 1800 – talets England.
Den är som en len citronkräm eller marmelad och den går att använda på så många olika sätt och det gillar jag.
Jag har en förkärlek för afternoon tea och den passar så bra till nybakade scones eller på en nyrostad brödskiva.
Den finns alltid med som tillbehör på min ostbricka.
Första gången jag testade att göra den själv var 2011 efter att ha blivit bjuden på en fantastisk Pavlova tårta som var toppad med ett rejält lager med lemon curd och ovanpå det vispad grädde och massor av goda bär.
Den är även god som fyllning i små mördegsformar eller för att smaksätta en smörkräm att använda i olika bakverk.
Gör gärna dubbel sats och häll upp det som blir över på små miniburkar, perfekt att ge bort eller frys in det som inte går åt.
Kram Sanna
Recept för 2 dl lemon curd:
- Tvätta två citroner väl och riv skalet fint (ej den vita delen).
- Pressa ur saften.
- Vispa 1 ägg, 2 äggulor och 2 dl strösocker pösigt i en kastrull. Tillsätt citronskal och citronsaft.
- Värm under omrörning tills krämen tjocknar. Den får inte koka.
- Vispa i 100 g smör delat i små bitar.
- Låt svalna.
- Häll upp på väl rengjorda burkar med tättslutande lock.
- Förvara i kylen eller i frysen. Den håller ca 14 dagar i kylen. Om den är frusen, låt den tina sakta i kylen innan användning.