Bröd,  Familjens favoritrecept

Formfranska

Så här dan före nyårsafton bakar jag lite olika saker bl. a. det här formbrödet som en del i en skoluppgift. Jag vill samtidigt passa på att önska Er alla ett riktigt Gott Nytt År.

Kram Sanna

Ingredienser:

2 st Formfranska

800 g (ca 1,4 l) kungsörnen vetemjöl special

50 g (1 pkt) jäst

1,5 tsk salt

25 g smör eller margarin, rumsvarmt

5 dl vatten, 37ºC (fingervarmt)

1. Smula ner jästen i en degskål. Tillsätt vattnet och rör om tills jästen har löst sig. Klicka i fettet och tillsätt salt. Häll mjölet luftigt direkt ur påsen i ett litermått. Skaka inte måttet. Tillsätt mjölet, men spar 1 dl till utbakningen. Arbeta degen kraftigt, minst 5 minuter med maskin eller 10 minuter för hand, tills degen känns smidig. Tillsätt mer mjöl om det behövs.

2. Låt degen jäsa under bakduk till dubbel storlek, ca 30 minuter.

3. Arbeta ner degen med maskin eller knåda den smidig på mjölat bakbord. Dela därefter degen i 2 delar och forma dem till längder .

4. Lägg längderna i bakplåtspapperklädda formar och tryck ut degen lite lätt mot kanterna i formen. Låt jäsa under bakduk i ytterligare 30 min .

5. Värm ugnen till 200- 225°C

6. Pensla med vatten och grädda i 200–225ºC i nedre delen av ugnen, ca 25 minuter. (tills brödet har en innertemperatur på 96 grader)

7. Ta sedan ur bröden ur formarna genom att lyfta i bakplåtspappret, för över dem till ett ugnsgaller och låt dem svalna under bakduk.

Ät direkt eller lägg i fryspåse och frys in.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.