Familjens favoritrecept,  Paj & Pizza

Familjens salamipizza

Året var 1971 och min mamma, då nyss fyllda 20 år och själv nybliven mamma hade varit på sitt första Tupperwereparty och där blivit bjuden på pizza som tilltugg. Det var något helt nytt då och inspirerade henne att göra sin egen pizzavariant och den fungerar lika bra än i dag femtio år senare och receptet är i stort sett detsamma utom tomatsåsen som på den tiden var tomatpuré utrörd med lite vatten. Den rivna osten har också bytt plats från att ligga som ett lock på pizzan till att läggas direkt på tomatsåsen, under hela härligheten.

Vi har en bild hemma från 1971 på mamma och min moster Marie, som då bara var 10 år gammal i köket när mamma tar ut pizzan från ugnen och den ser exakt ut som den gör idag. Bra recept håller i längden utan att behöva förnyas. På den här pizzan ska botten vara tunn men med mycket pålägg på. Allt ska läggas ut fint på pizzan enligt ett mönster så att alla får exakt lika, det syns på bilderna. En plåt räcker till fyra rejäla bitar. Servera gärna med en härlig sallad gjord på spetskål eller vitkål.

Kram Sanna

Ingredienser:

Till en ugnsplåt med pizza.

Ugn 250˚C ca 10-15 minuter i mitten av ugnen.

  1. 1 pkt Guldsalami från Grilstad eller drygt 1 hg ungersk PICK Salami, inte alltför tunna skivor.
  2. 2 små burkar skivade champinjoner eller en stor.
  3. Ca 150 g god riven lagrad ost t.ex. prästost.
  4. I burk oliver med pimento. Använder ca 150 g.
  5. 4 tomater gärna plommon.
  6. 1 burk goda naturella krossade eller passerade tomater.
  7. Pizzakrydda eller oregano.
  8. ½ pkt jäst
  9. Ca 3 dl fingervarmt vatten.
  10. ½ tsk salt
  11. ½ dl god olja
  12.  7 dl vetemjöl special.

Gör så här:

  1. Börja med degen. Smula ned jästen i en bunke, tillsätt vatten, olja och salt. Rör ordentligt och tillsätt lite mjöl i taget tills det blir en smidig deg. Spara lite till utbakningen.
  2. Låt den jäsa under bakduk till dubbel storlek, ca 45 min.
  3. Ta fram en plåt och olja in den eller använd bakplåtspapper.
  4. Förbered pizzapålägget genom att skiva oliverna, hack svampen i mindre bitar. Dela varje tomat i fyra fina skivor.
  5. Ta upp degen på ett mjölat bakbord och kavla ut den till en rektangel lika stor som plåten. Degen ska vara tunn men inte gå sönder.
  6. Kan vara lite knepigt att flytta över degen till plåten. Jag brukar vika den på mitten och sedan från sidorna. Då är det lättare att flytta och veckla ut den på plåten.
  7. Jämna till den och skär bort eventuell överflödig deg.
  8. Bred på ett jämnt lager av ca 1- 2 dl tomatsås.
  9. Strö över den rivna osten.
  10. Salamiskivorna läggs ut i jämna rader över hela pizzan.
  11. Försök att fördela oliver och champinjoner i nästkommande lager.
  12. Tomatskivorna läggs så att det blir fyra st på varje tänkt pizzabit.
  13. Krydda med oregano eller pizzakrydda.
  14. Klar för ugnen.

Tips: Vill man lyxa till den lite extra är det gott att ibland lägga på en handfull fina handskalade räkor på topp, också det enl. original.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.