Baka,  Efterrätt,  Fika,  Godis,  Högtid,  Julens dessertbord,  Julpyssel

Underbar chokladknäck





Jag längtar verkligen till December månad och allt som hör den månaden till. Pyssel, pepparkaksbak, lussebullar, glögg, tomtegröt, tända ljus, luciasånger, julmat, julkalender, julgodis, uppesittarkväll, klä julgranen, griljera julskinkan, Kalle anka och hans vänner och att umgås med nära och kära. Idag kokade jag lite chokladknäck som försmak till julen.

Chokladknäck ca 60 st (små formar)

Ingredienser:
2 dl socker
2 dl ljus sirap
1,5 dl vispgrädde
2 msk smör
2 msk kakao
1 msk vaniljsocker

Gör så här:

1. Blanda alla ingredienserna i en tjockbottnad kastrull.

2. Rör om med träslev och koka upp blandningen, sänk plattan till medelvärme och låt det sjuda ca 25-30 min, (rör om emmellanåt)

3. Gör ett kulprov. Häll några droppar smet i ett glas kallt vatten. Går den sedan att forma till en kula är knäcken klar. Är den inte färdig fortsätt koka och gör kulprov efter en liten stund igen.

4. Häll upp den i formar, använd en liten tesked. Tänk på att det är väldigt varmt.

5. Låt svalna.

6. Ställ i kylen så knäcken stelnar.

7. Lägg knäcken i en fin påse eller burk.

Tips:

Gör en sats med chokladknäck och lägg i små påsar ge bort till dina vänner.

One Comment

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.