Klyftpotatis & “Buffalo hot chili”kycklingspett med Limeyoghurt

Jag köpte 10 kilo stor färskpotatis när jag vi var och plockade jordgubbar idag.-Perfekt till klyftpotatis sa tjejen som jobbade på Leanders Jordgubbar.Så klyftpotatis fick det bli till kvällsmat med kycklingspett och en limeyoghurtdip att doppa potatisklyftorna i.Jättegott blev det , kycklingspetten var ganska kryddstarka så det passade bra med den svalkande “limeyoghurten” till.Vi gör ofta kycklingspett hemma hos oss, det är hela familjens favorit.

Kram sanna 

Limeyoghurt

Turkisk yoghurt

rivet limeskal

Gör så här:

Skeda upp så mycket turkisk yoghurt du vill ha till din yoghurtdip i ett mindre glas.Riv skal från en tvättad lime över yoghurten och rör om.Dekorera med lite limeskal.

“Buffalo hot chili” kycklingspett

1 kg Kycklingfile (färsk eller  fryst som du tinar) 

Rydbergs Buffalo hot chili(eller sweet chilisås om man hellre vill ha det)

grillpinnar

olja

Gör så här:

1.Bryt av grillpinnarna i en bra storlek så de ryms i stekpannan.

2.Lägg pinnarna i blöt en stund.

3.Ta de tinade kycklinfileérna och skär i mindre kuber.

4.Trä på kuberna på grillpinnarna.

5.Stek kycklingspetten i matolja så de får lite stekyta.

6.Häll på ca 1 dl buffalo hot chili så och låt den fastna på spetten.

7.Lägg över spetten i en ugnsform.

8.Tillaga kycklingspetten färdigt i ugnen ca 10-15 min 225 grader.

Klyftpotatis

Stor färskpotatis

Gör så här:

1.Tvätta och borsta potatisen och skär den i klyftor .

2.Lägg den på en ugnsplåt och ringla över olivolja och blanda runt med händerna.

3.Grädda i ugnen på grill i 225  tills det blivit en fin brun yta på potatisen.(rör om några gånger under tiden)  

4.Krydda med lite grovmalen svartpeppar och flingsalt 

En stor skål med Jordgubbar

Idag på morgonen åkte jag,saga, min storasyster Lotta och hennes barn Axel och Stina för att plocka jordgubbar.Många härligt röda Jordgubbar blev det.Hela 9 kilo eller 18 liter plockade jag och Saga.Mormor var barnvakt åt Albin,Alfred och Love.Love han sov när jag kom hem så när han vaknade ställde jag fram den stora skålen med de stora jordgubbarna i.Om man tittar på bilden kan man riktigt se hur bekymmrad lilla Love blev.De var ju så många.

Kram Sanna

Pannkaksrullar med vaniljkräm,jordgubbar & blåbär-Ett litet strandtips

På morgonen stekte jag pannkakor att ta med till stranden.Jag lät dem svalna och bredde sedan på vaniljkräm och lade på hackade  jordgubbar på hälften av pannkakorna.På den andra hälften blev det vaniljkräm och blåbär.Jag rullade ihop rullarna och delade dem på mitten.Sedan lade jag dem i en bytta med lock och packade ner dem i kylväskan.De här pannkaksrullarna blev en ny favorit hos  barnen.Perfekt att ta med till stranden och lätt för barnen att hålla och äta.Ett litet strandtips.

Kram Sanna

Sill & potatis – cocktail

Många har nog som jag lite sill kvar i burkarna i kylen efter midsommar helgen.Till kvällsmaten idag gjorde jag en liten förrätt i glas.Jag varvade kall kokt potatis,löksill i mindre bitar gräddfil ,gräslök och lite grovmalen svartpeppar.Jag älskar mat som serveras i glas, tycker det är så fint och så känns det lite lyxigt.Lite vardagslyxigt på något vis, fast det bara är sill och potatis i ett glas.

Kram sanna 

Tårta i glas

Vi hade lite jordgubbstårta kvar sen midsommarafton i vår kyl.Jag skedade upp tårtan i glas och vispade ihop lite mer vaniljkräm och hällde ovanpå.De halva jordgubbarna som vackert satt runt tårtan satte jag på toppen av vaniljkrämen.Vi satte oss vid bryggan och tittade på alla vackra näckrosor och åt vår tårta i glas.Det är sommarmys.

Kram

Midsommar- Frukost

Jag älskar mysfrukostar när man sitter länge och äter och plockar.Det ska var juice,kaffe,ägg,te och gärna små minimackor.Vår Midsommarfrukost blev lite av vad vi hade hemma.Små “baguettebåtar” med jordgubbsmarmelad(samma som till jordgubbstårtan),små mackor med nutella,knäckebrödsbitar med romröra(kvar sedan midsommarlunchen)och små bitar av varmrökt lax,yoghurt med jordgubbar,kokt ägg ,kaffe/te och en flaska med färskpressad juice.

Kram sanna

Enklaste Jordgubbstårtan till Midsommar

Idag på Midsommarafton blir det jordgubbstårta och härligt bubblande sockerdricka ifrån Pippi Långstrumps sockerdricksträd.Alla vi som älskar Pippi vet ju att hon hade ett sådant träd,åh va jag också ville ha det när jag var liten.Det är stort.Alfred längtar tills vi ska fika .jag har gjort den enklaste jordgubbstårtan med färdigköpt tårbotten,vaniljkräm,vaniljgrädde,jordgubbar & jordgubbsmarmelad ifrån Skedevi.Lägg vaniljkräm på den första botten och jordgubbsmarmelad på den andra.Lägg på locket och täck med vispgrädde smaksatt med lite vanilj.Sätt halva jordgubbar med det gröna kvar runt om tårtan.Skiva jordgubbar och lägg ovanpå.Det ser nästan ut som små jordgubbshjärtan när man skivar dem.Dekorera runt tårtan med vackra kamomillblommor.Enkelt,somrigt och fint. 

Trevlig Midsommar kram Sanna  

Stor räkmacka

God Morgon Idag är det Midsommarafton.Härligt fina Midsommarafton.Vårt firande blir inte riktigt som vi tänk för barnen är sjuka.Annars hade vi tänkt vara uppe i stugan.Vi får vara hemma och göra det mysigt ändå.Vill man inte äta midsommarmat till lunch så tycker jag att det kan vara minst lika somrigt med en stor god räkmacka.Tillbehören har jag lagt på sidan så får man lägga på det man vill ha på citron,röd kaviar eller extra salt.Önskar alla en riktigt härlig Midsommar med mycket god mat.
Kramar Sanna

Stor räkmacka
Du behöver
Tekaka
ägg
salladsblad
hårdkokt ägg
räkor
citron
röd kaviar salt

Saftiga kanelbullar & vacker kamomill

Igår  tog jag och min vän Lisa en promenad med våra små i vagnen.Varsin vacker bukett med kamomill och några prästkragar plockade vi med oss hem.Mysigt att plocka blommor.När jag kom hem satte jag blommorna i en hög karaff och prästkragarna satte jag i små snapsglas.På kvällen bakade jag och lilla Love kanelbullar med grahamsmjöl i.Love hade sin egen kavel och försökte göra som mamma.Istället för vanligt pärlsocker använde jag mig av sockerpärlor i olika färger. Nu blir det mjölk och kanelbulle till frukost.

Kram Sanna

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...