Kolasnittar med Lime & Kanel




Nu börjar det bli dåligt med bullar och kakor i frys & skafferi.Så idag har jag bakat kolasnittar med smak av lime och kanel.Jag använde mig av limesockret jag gjorde för ett par veckor sen.De blev jättegoda tyckte barnen 🙂

Kolasnittar med Lime och kanel
100 g smör(mjukt)
2 msk ljus sirap
1 dl limesocker (Se ettiketten pyssel,”midsommargåva”)
1/2 tsk kanel
1/2 tsk bikarbonat
2,25 dl vetemjöl

Gör så här:

1.Vispa smör ,sirap och socker lite luftigt i en skål.

2.Blanda vetemjöl,bikarbonat och kanel,rör ner i skålen.

3.Forma till en boll och ställ in i kylen ca 30 min.

4.Sätt ugnen på 175 grader.

5.Dela degen i två delar,rulla ut till till två stycken längder.

6.Lägg längderna på en plåt med bakplåtspapper och platta till dem lite.

7.Räffla längderna med en gaffel så det blir ett randigt mönster .

8.Grädda i ugnen 12-15 min

9.Låt längderna svalna lite.

10.Skär längderna på snedden.Strö över lite strösocker och kanel.

*Förvara kakorna i en burk 🙂

“matchande prickar” :)







Till påsen jag gjorde till mina föräldrar bakade jag “matchande” små kladdkakor med prickar av vit choklad.Jag gjorde en liten påse också med jordgubbar doppade i vit choklad och kokos.

Små kladdkakor 12 st

Ingredienser

200g smör
6 dl strösocker
4 ägg
3 dl vetemjöl
8 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
Aluminiumformar

*kokos till aluminiumformarna
*vit choklad till dekoration

Gör så här:

1.Smörj aluminiumformarna med smör och “bröa” med kokos,ställ formarna på en plåt.

2.Sätt ugnen på 175 grader.

3.Smält smöret i en kastrull.

4.Ta bort kastrullen från plattan och blanda ner övriga ingredienser.Äggen blandar du ner sist av allt.(annars blir det äggröra)

5.Fördela smeten i aluminiumformrna.

6.Grädda i ugnen ca 25 min.

7.Låt kladdkakorna svalna.

8.Smält lite vit choklad och “dutta” små prickar på kladdkakorna med hjälp av en tesked.

*servera med lättvispad grädde och jordgubbar doppade i vit choklad och kokos.

Jordgubbar doppade i vit choklad och kokos

Vit choklad
Jordgubbar
kokos

Gör så här:

1.Smält lite vit choklad.

2.Doppa halva jordgubben i chokladen och sen i kokos.

3.Låt stelna på fat i kylen 🙂

Återanvändning :)





Många gånger när jag handlar får jag en fin påse att bära hem varorna i.Jag är en spara,spara på allt tjej.Påsarna sparar jag till kul pyssel:)
Mina föräldrar hade bröllopsdag på midsommarafton så jag bestämde att jag skulle baka något till dem och lägga i fin förpackning.En påse med små kladdkakor fick det bli och jordgubbar doppade i vit choklad och kokos .Receptet kommer i morgon 🙂

Du behöver:

1 liten papperspåse
1 svart penna
1 vit penna
vitt snöre
scrapbookingpapper Brunt/vitt/ mönstrat
lim
tandad sax

Gör så här :

1.Skriv med svart penna tex kladdkaka med en punkt mellan varje ord över hela påsen.

2.Klipp ut två hjärtan i brunt scrapbookingpapper.

3.Måla vita prickar på de två hjärtanen.

4.Lima fast ett hjärta på varje sida av påsen.

5.Gör en ettikett,Använd tandad sax för att få fina kanter 🙂

6.Skriv texten :En liten gåva på ettiketten.

7.Gör ett hål i ettiketten och dra igenom en bit vit tråd.

8.Knyt fast ettiketten i påsen.

*Lägg en fryspåse i papperspåsen så slipper du fläckar på påsen från det nybakade 🙂

Banan & After eight




Igår var det en lugn och skön dag.Vi åkte ner till borenshults slussar och köpte mjukglass på eftermiddagen:)När vi kom hem därifrån så grillade vi tredje dagen i rad.Underbart med det härliga vädret.Till efterrätt grillade vi banan tillsammans med after eight.Jättegott tillsammans med en kula gräddglass:)

Grillad banan med after eight

4 pers

Ingredienser

4 st bananer
8 st after eight(mintchoklad)

*Aluminiumfolie

Gör så här:

1.Skala och dela varje banan på mitten.

2.Dela nu varje del på längden i tre delar.

3.Dela after eighten på mitten och lägg mellan bananen.(2 st per banan)

4.Lägg varje banan på en bit aluminiumfolie.

5.Vik upp kanterna och kläm åt så du får ett foliepaket.(Skarven ska vara uppåt)

6.Lägg på grillen 3-4 min.

7.Lägg foliepaketen på en tallrik.(öppna försiktigt,varmt.)

8.Servera med en kula gräddglass.

Härliga midsommarafton :)




Igår så firade vi midsommar tillsammans med Johnnys kompis Mikael och hans familj.Vi startade dagen med sill och potatis.Senare på kvällen så blev det grillat.En toppen dag 🙂

Midsommar dessert

Ingredienser
Gräddglass
Maränger
Löst vispad grädde
Jordgubbar

Gör så här:
Varva glass, maränger, jordgubbar och grädde i ett glas.

En riktig sommar klassiker :)





Imorgon är det midsommarafton och då är det perfekt att göra gubbröra.Kanske som som förrätt eller som en del av buffebordet:)Det är en riktig sommar klasssiker:)Förra helgen gick jag till skafferiet(Se mina smultronställen)och handlade ett paket tång knäcke med havsalt.Det blev jättegott tillsammans med gubbröran 🙂

Gubbröra

4 st hårdkokta ägg
1 burk matjesill ca 200g
1 rödlök
1 knippe dill
2 msk gräddfil
Svartpeppar
salt

1.Skala och hacka äggen i bitar,lägg i en skål.

2.Hacka matjesillen, dillen och rödlöken i mindre bitar,blanda ner i skålen.

3.Blanda ner två msk gräddfil och smaka av med salt och svartpeppar.

4.Häll upp i små portionsformar.

5.Bryt avlånga bitar av tångknäcke och sätt i portionsformarna.

6.Dekorera med en dillkvist.

sallad med vattenmelon :)





För ett par år sedan när jag var hemma hos min syster Lotta på grillfest.Så bjöd hon på en supergod sallad med melon och ruccolasallad till det grillade.Det var riktigt kanongott. I helgen provade jag att göra min egen 🙂

Ingredienser

1 påse ruccolasallad
1 bit vatten melon (ca 400 g)
1 rödlök
olivolja
svartpeppar
salt

Gör så här:

1.Skär melonen i tunnare bitar(ta bort skal och kärnor)

2.Skölj ruccolasalladen och lägg på ett större fat.

3.Lägg melonbitarna över salladen.

4.Finhacka rödlöken och strö den över melonen.

5.Ringla över lite olivolja och strö över flingsalt och svartpeppar.

*Dekorera med en liten blomma 🙂

Bröd till sommarens picknickmackor :)



Nu har jag bakat formbröd till sommarens picknickmackor 🙂 Ett av formbröden tänker jag använda för att göra varm smörgåstårta framöver :)Jag bakade med turkisk yoghurt och brödet blev jättegott och fint.Nu blir det till att baka en omgång till:)

Ingredienser

50 g smör
4 dl mjölk
1 1/2 dl turkisk yoghurt
50 g jäst
1 tsk salt
1 msk vit sirap
12-13 dl vetemjöl special

Gör så här:

1.Smält smöret i en kastrull.Häll i mjölk och turkisk yoghurt.Värm tills det är fingervarmt.

2.Smula ner jästen i en bunke.Häll över degspadet och rör tills jästen löst upp sig.

3.Häll i salt och sirap.

4.Häll i lite vetemjöl åt gången och arbeta degen ordentligt tills den blir smidig och fin.

5.Låt degen jäsa under bakduk i ca 1 timme.

6.Smörj två bröd formar ca 1 1/2 liter.

7.Lägg degen på mjölat bakbord och bearbeta den smidig och fin.

8.Dela degen i två delar.

9.Forma varje del till ett avlångt bröd.

10.Lägg bröden i de smorda formarna och låt de jäsa under bakduk i ca 45 min.

11.Sätt ugnen på 200 grader.

12.Grädda brödet i ugnen i ca 30-35 min i mitten av ugnen.

13.Pensla brödet med vatten när du tagit ut det ur ugnen.

14.Låt brödet svalna på galler.

*Brödet är godast dagsfärskt vill du inte äta det direkt frys in brödet för att använda det vid senare tillfälle 🙂

Läskande i värmen :)




Det ska bli ett par varma dagar den här veckan och när det är riktigt varmt är det gott med något läskande. Idag har vi gjort vår egen vattenmelonslush 🙂

Ingredienser
4 st små glas (a` 2 dl)

600 g vattenmelon i små bitar.
ca 4 dl sockerdricka
2 st Lime

Gör så här:

1.Skär vattenmelon i små bitar och ta bort kärnorna.

2.Lägg bitarna i en bunke eller fryspåse och lägg i frysen i ca 3 timmar.
(Jag lade även in sockerdrickan en stund innan jag skulle använda den så den var riktigt kyld.)

3.Ta fram melon och sockerdrickan ur frysen.

4.Mixa melonen med stavmixer eller matberedare till en slät isig kräm.

5.Häll upp den isiga melonkrämen i glas(Fyll ungefär hälften av glasen).

6.Fyll på med sockerdricka upp till kanten.

7.Pressa lite lime i varje glas(Ca 1 msk).

*Garnera med en limeskiva på varje glas.Servera med färgglada sugrör 🙂

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...