knaprigt:)



Igår så bakade jag mina egna brödpinnar(grissini).Det tog lite tid att göra dem då de ska jäsa i två omgångar.Men de var det värt att vänta på för resultatet blev bra.Jag gjorde några stora och några små brödpinnar.Det blir lite charmigt att göra de i olika storlekar. Jag kommer ha mina som tillbehör till sallad eller soppa.

Brödpinnar (grissini)
12 stora eller 24 små

Ingredienser

25 g jäst
2 1/2 dl fingervarmt vatten
7 dl vetemjöl
2 tsk salt
5 msk olivolja
flingsalt

Gör så här
1.Smula ner jästen i en bunke.Häll på det fingervarma vattnet och rör tills jästen löst upp sig.

2.Blanda mjöl och salt i en bunke.Häll i jästvattnet och olivolja.Blanda tills du
får en smidig deg.

3.Lägg degen på ett mjölat bakbord och knåda den i 10 min.Låt degen jäsa under bakduk i 45 min.

4.Dela degen i två delar.Kavla ut varje del till en rektangel på mjölat bakbord.

5.Ta två ark med plastfolie och pensla med olivolja och lägg över degen.Låt jäsa i 1 1/2 timma.

6.Ta bort plasten från degen och spreja bröden med lite vatten.
strö över lite flingsalt.

7.Skär nu degen till stänger.Vik dem dubbelt och tvinna och dra dem sedan tills de får den längd du önskar(Bli inte överaskad över att degen är så lös,det ska den vara.

8.Lägg brödstängerna på smord bakplåt.

9.Grädda i ugnen ca 20 min i 200 grader.

10. Låt svalna på galler.

(Är bröden fortfarande degiga i mitten eftertorka i ugnen på 100 grader.

snart tillbaka:)

En envis förkylning har får mig lite ur gängorna så bakat och pysslat har det inte blivit något .Därför har jag inte förmått mig att skriva något i min lilla blogg på några dagar men jag hoppas att jag mår bra snart igen.

Fredagsmys:)



Fredag och fredagsmys med familjen:)Tacokyckling och melonsallad med gräddglass.

Tacokyckling

Ingredienser

1 påse med kycklingklubbor
1 påse Nachochips
smält smör
salt peppar

Gör så här:
1.Krossa nachochipsen och lägg dem på en tallrik.
2.Pensla kycklingklubborna med smör,krydda med lite salt och peppar.
3.Vänd kycklingklubborna i de krossade nachochipsen.
4.Lägg på en bakpappersklädd plåt och grädda i ugnen 25-30 min i 225 g

Servera med små bakpotatisar grönsaksstavar,ostkuber,majs,körsbärstomater och cremefraiche och salsasås.

Full rulle:)



Igår var det full rulle så jag han inte skriva något i min lilla blogg.Men baka det hann jag på kvällen.Medans killarna kollade på hockey så bakade jag saftiga rabarbermuffins.På bilden har jag toppat rabarbermuffinsen med frosting med lite kardemumma i.Gott men sött.Men godast är den nog trots allt naturell med lite vaniljsås till :)Så idag blir det ut i solen fika på rabarbermuffins.Sedan ska barnen och jag plantera dill så vi har till potatisen i sommar :)Längtar.

Rabarber muffins 9 st

2-3 dl rabarber(blandat med 3 msk socker och en msk kanel)
3 1/4 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
1 tsk bakpulver
1 ägg
75 g rumsvarmt smör
1 1/2 dl socker
1 dl mjölk

Gör så här:

1.Häll vetemjöl, salt och bakpulver i en bunke och rör om.
2.Tillsätt socker, ägg,det rumsvarma smöret och mjölken.
3.Rör ihop till en jämn smet med hjälp av en slickepott.
4.Skala och skär rabarbern i bitar vänd rabarbern i socker och kanel.( 3 msk socker 1msk kanel.
5.Blanda ner rabarberna i smeten.
6.sätt ugnen på 175 grader.
7. Sätt formar i en muffinsplåt
8.Grädda rabarbermuffinsen i ugnen 25- 30 min.

Fyllda pitabröd till kvällsmat:)



Idag så bakade jag pitabröd som vi fyllde till kvällsmat.Alfred hjälpte till att laga maten.Han stekte köttfärsen:)Hälften av köttfärsen kryddade vi med tacokrydda och den andra halvan med bara flingsalt och svartpeppar.Sen fick barnen välja själva vad de ville ha i sina pitabröd. Alfred tog tacofärs,rödlök,majs och gurka i sin.Jag fyllde min med köttfärs,fetaost,tomat,rödlök och sallad.Bra kvällsmat eller så lägger man bröden i frysen och fyller dem med något gott när man ska på picknick:)

Pitabröd ca 12 st (mellanstora)

Ingredienser

60 g jäst
13-14 dl vetemjöl special
5 dl fingervarmt vatten
1 msk honung
1 tsk salt 4 msk olivolja

Gör så här

1.Smula ner jästen i en bunke,häll över det fingervarma vattnet och rör tills jästen har löst sig.

2.Blanda ner salt olivolja och honung.Tillsätt sedan mjölet lite i taget och arbeta degen tills du har fått smidig deg.

3. Låtdegen jäsa under bakduk i ca 1 timme.

4.Dela upp degen i tolv lika stora delar.Rulla dem till bollar.

5.Lägg bollarna på en frottehanduk strö lite mjöl över dem.Kavla kavla försiktigt ut till 2 cm tunna bröd.((Vänd på bröden emellanåt då du kavlar så fastnar inte degen i handuken.Låt bröden jäsa 50 min.

6.Sätt ugnen på 275 grader

7.Lägg väldigt försiktigt över bröden på en plåt smord med olivolja.Strö över lite mjöl och grädda bröden först ca 3 min.Ta ut plåten och vänd på bröden och grädda andra sidan i ca 2 min.

8.Låt bröden svalan under bakduk.

9.Skär upp bröden så att det blir som en ficka fyll sedan med valfri fyllning.

Förslag till fyllning

Skagen”
Räkor
Romsås(Se ettiket sås och röror)
Gurka
isbergssallad
gul paprika

Taco
Köttfärs kryddad med tacokrydda
rödlök
majs
gurka
tomat
isbergssallad
turkisk yoghurt
salsasås

Grekisk
Grekisk fetaost
gurka
rödlök
tomat
isbergssallad

(ringla över lite olivolja krydda med flingsalt och svartpeppar)

Smaklig måltid:)

Rabarber och jordgubbar:)





På vägen hem efter att ha hämtat barnen i skolan så köpte vi rabarber och lite frysta jordgubbar.Jag hade lovat barnen att vi skulle äta pannkakor idag.Jag har en kompis som heter Anders han gör ofta sin egen sylt, Så jag tänkte att jag skulle prova jag också.Kul att göra sin egen sylt och fort gick det.God blev den på pankisen tillsammans med lite grädde:)


Ingredienser

1 påse syltsocker
500 g frysta jordgubbar
500 g rabarber

Måtten står på syltsockerpåsen 🙂

Rabarber och Jordgubbsylt

1.Tina Jordgubbarna och skala och hacka rabarbern.
2.Kör jordgubbarna och rabarbern i en mixer lite snabbt(beror på hur mycket fruktbitar du vill ha i sylten.)
3.Häll i en kastrull fyll på med syltsockret.
4.Koka upp under omrörning och låt småkoka i 5-10 min.
5.Häll i rena burkar och förvara svalt.

Gott innan maten :)



I väntan på att maten skulle bli klar igår så gjorde jag i ordning en liten förrätt.
Bröd penslat med olivolja,tomat och mozarella.

Ingredienser

franskbröd eller chiabatta
olivolja
4 skållade tomater
Mozzarellaost
1 ask italienska örter(frysta)
salt
peppar

Gör så här 4 st

1.Pensla olivolja på 4 skivor franskbröd eller chiabatta.
2.Stek i en grillpanna tills du fått fina ränder på brödet.
( har man inte grillpanna steker man i en vanlig panna till brödet blir gyllene.)
3.Lägg upp brödet på tallrikarna.
4.Skålla tomaterna,dela och ta bort kärnorna.Hacka tomaterna i mindre bitar.
5.Blanda tomatern med 1 msk italienska kryddor.
6.skiva mozzarella och lägg på varje brödskiva.Lägg på tomatblandningen.Ringla över lite olivolja.Strö över lite flingsalt och lite svartpeppar.

Uppe med tuppen:)


En tidig morgon i dag , börjar dagen med en kaffe latte och en god macka med romsås som fanns kvar sen igår.Såsen är nästan ännu godare när den stått till sig i kylen över natten.Perfekt att ha som fyllning i tex en baguette eller chiabatta.Blandar man såsen med tex räkor har du en god fyllning till bakad potatis.Receptet kommer ifrån min kära mor Ann-Christine.När man gör den här såsen är det bra om man gör lite extra eller dubbel sats för den är försvinnade god 🙂

Ann-Christines romsås

ingredienser

3 dl turkisk yoghurt
1 1/2 dl majonäs
1 rödlök
1 äpple
1 halv burk röd kaviar
1 knippe dill
salt
peppar

Gör så här
1. Blanda yoghurt,majonäs i en skål.
2.Hacka äpple,rödlök,dill smått och blanda ner i skålen.
3.Rör ner den röda kaviaren
4.Smaka av med salt och peppar.
5.Låt stå i kylen en stund innan serveringen.

såååå gott :)





Idag blev det lax med ugnsrostade grönsaker och romsås till middag.Det är en riktig favorit .I väntan på maten gjorde jag i ordning en förrätt som bestod av bröd stekt i olivolja med mozarella,tomat och italienska kryddor.Åhh va det smakade sommar :)Johnny fixade med laxen och jag med det andra.Baby love hade koll på mamma och pappa ifrån babysittern.Recept kommer inomkort 🙂

Lax i folie

1 laxfile per person
citron
1 knippedill
citronpeppar
smör

Gör så här

1.Lägg laxfilen på en bit folie stort som ett A4 med skinnsidan ned.
2.Krydda med citronpeppar,lägg några dillkvistar över laxfilen och en skiva citron.
3.Lägg på en skiva smör överst på laxfilen.
4.Vik ihop till ett foliepaket.Lägg laxpaketet med skarven uppåt på en plåt.
5.Grädda i ugnen 40-45 min i 175 grader.
6.Låta foliepaketet svalna något ta sen bort citronskivan och en del av dillen.
7.servera till ungsrostade grönsaker och romsås.

Lite Lördagsgodis :)







Nu har jag bakat goda kärleksmuffins.En variant på de vanliga kärleksmumsen som man gräddar i långpanna.Jag har gjort 2 sorters muffins på kärleksmumssmet.Den ena sorten gjorde jag med vit choklad i och toppade med limefrosting.Den andra gjorde jag med mjölkchoklad i och toppade moccafrosting.De blev jättegoda till och med Johnny som inte gillar sötsaker grabbade tag i två när han kom in i köket.Så här fina blev de:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...