Rädda bläckfisken & Vilgot

Hej allesammans och god Fredag !

Ja som ni vet sen tidigare så har jag barn som har funktionshinder. Min äldsta son Albin är 11 år och har diagnoserna asperger, tourettes och adhd. På dagarna går Albin i skolan i en aspergerklass.Han är otroligt duktig i skolan och drömmer om att en dag bli sportjournalist. Vilket jag är övertygad om att han kommer bli med rätt skolgång och rätt stöd. En stor del som gör det svårt för Albin i och med hans funktionshinder är att han är otroligt intryckskänslig för ljud,ljus och mycket folk i rörelse. Albin har senaste året haft ett eget litet rum i sin klass trots detta med eget rum i skolan och väldigt anpassat så har Albin det väldigt tufft emellanåt och han kämpar verkligen på. ” intryckskänsligheten är inget ,man kan “jobba” bort. Jag är otroligt stolt över honom . Han har ett väldigt behov av trygghet och struktur. Miljön runt omkring Albin är jätteviktig för att han ska fungera och må bra. På bläckfisken har han sin plats, sin agenda för dagen ligger på bänken när han kommer till skolan, ja det är anspassat för Albin.Vi har bra kontakt med Albins lärare, skulle kunna skriva enormt mycket om hur viktigt det är för Albin med anpassad skolgång. Nu är det såhär att politikerna i vår kommun vill ta bort aspergerklasserna Bläckfisken och Vilgot och få in våra barn med funktionshinder i ” vanliga” klasser.Vilket är helt galet. Nu är vi många föräldrar som mår väldigt dåligt och är oroade för våra barns framtid. Just nu pågår en namninsamling som du kan skriva på, dela denna länk och be vänner och bekanta att skriva på. Låt de inte stänga våra aspergerklasser i Motala. Här är länken, tack för att du tar dig tid att skriva på namninsamlingen det betyder enormt mycket för barnen och oss som föräldrar. Kram Sanna – mamma till en blivande journalist.

Vårkänslor – Beijinho – En liten puss

en liten puss 014en liten puss 008en liten puss 004Hej Allihopa det var lääääääänge sen jag skrev på bloggen nu. Det har liksom gått i ett och vart full rulle . Jag går ju i skolan nu för tiden och det är såååå kul . För er som inte vet så går jag en textilutbildning på Vadstena folkhögskola. Det är kul ,det är svårt och allt är en utmaning då jag inte har någon som helst erfarenhet vad det gäller sy, sticka, virka , väva och knyppla. Men däremot har jag en stor vilja att lära mig och mycket ideér av vad jag vill göra. Jag har en dröm att någon gång i livet ha den där lilla gårdsbutiken med det lilla cafèt bredvid med mina hantverkade saker och hembakat fikabröd någonstans i Sverige tillsammans med min familj. Ja det är en dröm men vem vet en vacker dag……. Jo vi har ju skaffat hund också för hela familjens skull, men också mycket för Albin skull och nu ska jag berätta något som är otroligt häftigt. Sedan vi skaffade Messi som vår fina vovve heter så har Albin mått jättebra och det var länge sedan han hade utbrott och utbrott var det innan så gott som varje dag . Har läst någon stans att hunden hjälper barn att sänka sina stressnivåer och jag tror helt och hållet på att det är det som hänt det kan inte bara vara slumpen.Det känns otroligt härligt iallafall. Vi har vart i stugan på helgerna och igår var vi där med Lotta och Jerry och deras barn hamburgegrillning och korvgrillning och stelfrusna tår. Fick ett toppenrecept av Lotta som ni bara måste prova så gott och enkelt att göra Beijinho- liten puss här hittar ni receptet Nu ska det inte dröja allt för länge innan jag skriver här på bloggen igen. Tänkte jag skulle ta med kameran till skolan så ni får se vad vi gör där. Kram sanna

En liten länk

skyddsänglar och marängtårta 001Godkväll alla fina lite måndagstrött är jag har druckit en och annan kopp kaffe för mycket idag….. så somna kommer ta tid …hmm. Albin mötte mig på stan idag som vanligt eller som vanligt vi har gjort så en veckas tid nu. Vi går och handlar och så tar vi bussen hem. – Mamma jag tycker verkligen om att åka buss säger han och sätter sig längst bak..ler och säger här är bästa platsen mamma. Jag sätter mig brevid och sedan sitter vi och pratar hela vägen hem . Min fina underbara son. Mia Skäringer har också en son som har asperger och adhd . Jag älskar hennes sätt att skriva och hon beskriver saker och ting på ett så bra sätt. Sådär som man sitter och nickar när man läser för man känner igen sig .. ja så är det ju faktiskt. Klicka här och läs.

Ha en bra måndagskväll

Kram Sanna

När självkänslan växer

avslutningsfika 2012 006Idag är en stor dag. Albin har åkt buss alldeles själv för första gången från sin pappa till stan där jag mötte honom. Jag är så oerhört stolt över honom. Nu vill han åka buss mer så han kan få åka till biblioteket själv och sitta och läsa och låna böcker såklart. Lite träning och en mobil med sig så kommer det gå kanon så småning om det är jag övertygad om .- Mamma jag känner mig fri . Finns inget härligare att se att självkänslan hos honom växa.

Ha en bra kväll
kram Sanna

Chokladsockerkaka och att ladda batterierna

Idag yr snön omring utanför fönstret det är mysigt. ( I alla fall när man är inomhus) Love och jag har bakat idag. Chokladsockerkaka. 3 stycken gjorde vi . Vi ska ha dem till Fredagsfika det är någon i familjen som fyller år ,kommer faktiskt inte ihåg vem och hur mycket personen fyller 😉 Imorgon är det ladda batterierna dag här hemma . Albin har vart trött en längre tid och humöret håller inte hela vägen , en dags vila från skolan hoppas vi gör att batterierna fylls på lite . Han orkar knappt halva skoldagen som det vart sista tiden . Självkänslan hans är låg så nu är det Abbepeppning som gäller. Båda killarna var trötta igår efter skolan så de tittade på filmen de fick i familjekalendern och fick poppa popcorn. Bäst att göra en planering för morgondagen nu. Ha det så gott så länge.
Kram Sanna

Att finna en lösning -Relaxhörna

Det känns som jag är i ständig jakt på en lösning för att få allt att fungera , fast jag vet att någon lösning inte finns men däremot saker som underlättar. Kan erkänna att mycket testas här hemma men fungerar ej . Men nu har har jag funnit en superpositiv sak för alla här hemma som faktiskt har fungerat och är dansa på molnen glad för det. Vi har gjort en relaxhörna under trappen med fårskinn, vilstol med nackkudde , 2 st hyllor som ska tapetseras på baksidan då insidan är vänd inåt relaxhörnan.(syns ej på bild stereo , tidningar böcker, bärbar dvd som du kan ha i knät med en bricka under, stereo cd skivor,draperi av gammal gardin mjuk matta sköna kuddar  och en pläd. Hörselkåpor om man vill ha det tyst. En läslampa. Nu ska det bara sys ett par riskuddar och inhandlas hörlurar till stereon . Saga har suttit en hel morgon och myst i relaxhörnan ,Love och Alfred tycker det är mysigt att sitta där och titta på film Ice age 3 såg de sist. Albin satt en hel timme avslappnad och läste kalle anka tidningar igår kväll. Ett extra litet minirum. Rekommenderar det verkligen om man har en liten oanvänd yta hemma.

Kram sanna

 

 

Ett djupt andetag

Jag vill inte nu klaga… bara få ut mina tankar och berätta hur det kan vara . Ibland blir jag såå trött så otroligt trött jag har en oerhört hög toleranströskel det vet mina vänner jag ler och skrattar även när saker och ting kan vara oerhört jobbigt, det är så jag fungerar . Men ibland blir det bara för mycket . Utbrott hos mina killar är något som hör vardagen till och är extremt jobbigt för de själva och alla som är hemma . Alfred fick ett utbrott idag och han ger ifrån sig ett monotont tjut, det är inget skrik eller gråt det är ett tjut .Inte så att det håller på i sådär några minuter utan det kan hålla på i upp till 30 min eller mer och det är högt som en siren. Avledning fungerar inte utan han är som i sin egen bubbla just då. Jag vet ju att nägra av er som läser min blogg jobbar med barn som har funktionshinder. Har ni någon liknande erfarenhet av just monotona tjut . Det är oerhört synd om honom när det blir så, men han kan inte sluta. Jag skulle jobbat kväll och natt idag men kommer förmodligen att tillbringa resten av eftermiddagen soffan och bara vila. Jag får sådana perioder ibland där jag blir helt färdig. Men det beror ju på att jag hela tiden försöker och få allt att fungera så bra som möjligt här hemma med allt, styr, vägleder & hjälper . Bakandet och fotandet ? Ja det är min gyllene källa till energi och jag är så glad för det. Snäll arbetskamrat som kunde byta pass med mig idag. Vissa dagar är bra och andra är dåliga . Albin kan jag mycket lättare hantera när han får utbrott där har jag hittat sätt för att få honom att lugna sig. Med Alfred har jag inte hittat någon bra metod . Men förhoppnings kommer framtiden med en lösning på det också. Så här kan dåliga dagar vara och vi har dem titt som tätt. Vila ikväll och imorgon nya tag. Ps . Alla barnen har målat jättefina teckningar till Farsdagtårtan på söndag. Love och jag bakade tårtan idag nu får den stå och safta till sig till söndagmorgon då det blir tårtfrukost.

Kram sanna

Kalas ångest

Idag har vi haft lite kalas för Albin som fyllt år och för Alfred . Åh va kul med kalas för kalas är väl alltid kul och innefattar glädje? ja både ja och nej är det hemma hos.Ett kalas innebär väntan, ett kalas innebär oro och alltid medföljande utbrott hos våra killar . Min syster och hennes familj kom för att gratta Abbe och Affe som båda fyllt år och det är jättekul att få gäster.Saga och jag fixade cupcakes och Saga gjorde jättefina monsterpins av scrapbookingpapper och cocktailpinnar.Jag har försökt att ägna extra mycket tid åt Saga i helgen.Som ensam tjej i en familj full med grabbar och syskon som kräver sitt så blir det lätt att man får vänta lite och stå tillbaka för sina syskon .Jag brukar försöka att emellanåt ge Saga egentid med mig för att “Kompensera” det så gott som möjlig.De stunderna är mysiga.Även om vi nu inte hade ett stort kalas idag så blir det alltid utbrott före och efter kalaset.Det brukar lugna sig när gästerna kommit men sedan när kalaset är slut så krävs det inte mycket för att barnens energi ska ta slut och utbrott är ett faktum.Det är väl någon form av nervositet/ångest hos barnen tror jag och ticsen blir värre.Ibland kan jag känna att är det egentligen värt att ha kalas när det blir så här. Ja det måste de ju få ha för klart de vill fira att de fyllt år.Fast det är jobbigt även när det är i liten skala.Fin fina presenter fick de och blev jätteglada och cupcakesen var jättemumsiga… Love han åt två ellar ja frostingen från två hihih.Albin kommer förmodligen behöva vara hemma och ladda sina batterier denna vecka någon dag från skolan ,energinivån och toleransnivån ligger väldigt lågt just nu ett par dagars vila brukar göra så han mår bättre.

Kram Sanna

Bekväma kläder

Att kläder sitter rätt och känns rätt är en a och o grej här hemma.Med Abbe och Affe.Mjukisbyxor och mjuka tröjor är standard.I morse blev det dock fel,jag gav Albin ett par strumpor som inte var sköna av misstag.Bara en sådan liten grej kan utlösa ett utbrott och en inre stress hos honom.-Jag hatar dig du är världens sämsta mamma och jag ska inte prata med dig resten av livet.Hur reagerar man då som mamma eller jag som mamma.Ja jag måste ju försöka vända på humörs grejen(vet att han ej menar det han säger) innan taxin kommer.Så när taxin kommer säger jag -Du ska veta att jag älskar dig och idag blir en bra dag i skolan ska du se.(då ser man ofta ett litet leende under den buttra minen).Lite pepptalk skulle man kunna säga,jag kör det varje morgon.
Sedan ringa skolan för att förklara läget.Abbe har haft en toppenvecka förra veckan då allt var bra,han var glad och lungn och väldigt tillfreds.Denna vecka har vart raka motsatsen både i skolan och hemma.Han orkar lektionerna fram till Lunch ungefär sedan blir det för mycket.Albin kan ibland behöva vara hemma från skolan för att ladda upp batterierna och för att må bättre.Inget som sätts i system av Albin(han tycker ju om skolan), utan man märker när han behöver extra lugn och ro.Lillebror Alfred är dock den tröttaste killen som finns och det beror väl mycket på hans Add.Att klä på sig på morgonen tar tid ,jag får påminna och hålla fram plaggen han ska sätta på sig åh jag är så trött säger han halvsovandes nästan.Glömmer jag bort att påminna så sitter han kvar och har oftats glömt bort vad det var han skulle göra. Ja och skulle jag få välja så skulle han få sova en stund till och han lägger sig tidigt på kvällarna,han behöver bara mycket sömn min lilla plutt.Vissa morgnar fungerar jättebra då vi har samma rutiner varje dag.Men andra som idag fungerar inte alls utan blir bara ett stort utbrottskaos.Det finns inte något som “smittar” av sig så fort som irritation.Lite dominoeffekt ett barn irriterat,nr 2 irriterat nr3 och så slutligen lilla fyran blir grinig.Dessa dagar önskar man för ett ögonblick att jag var klonad så två mamma Sannor gick och hjälpte alla här hemma.Ska berätta lite mer om hur viktigt det är med rutiner för killarna framöver.

Ha en mysig höstdag
Kram sanna

Tänkvärt om evolutionen

Jag vet att mina blogginlägg vart ganska glesa och det beror inte på att jag gått och blivit förnäm på något vis.Det har bara vart väldigt mycket med allt senaste tiden .Ja ni vet ju jag älskar ju att blogga och fota det är min lilla energikälla.Idag fick vi bekräftat något som jag egentligen vetat i flera år egentligen.Så på sätt och vis är det som en lättnad att få det bekräftat.Nu har lillebror Alfred fått sin diagnos add,asperger och tourettes syndrom.Klart att det inte är så kul att ens barn har funktionshinder.Inte för min skull utan för deras skull då jag dagligen ser hur de kämpar för att fungera i det vardagliga livet,det kan göra ont i hjärtat ibland.Jag har ju läst mycket om både aspergers och touretts och adhd men om just add är jag inte så insatt så där ska jag plugga på lite mer.Vad jag förstår är det adhd utan den hyperaktiva delen.En läkare till barnen sa en sak till mig för några år sedan som liksom har fastnat och som jag tycker är jätteintressant och nog kan det vara så.Han syftade på evolution och hur människan ständigt utvecklas och att evolutionen vill skapa en smartare gren.(tänkvärt tänk bill gates,mozart amadeus och einstein)Jag ställde då motfrågan men kommer då alla ha aspergers då om 1000 år.Svaret jag fick var nej det behövs människor med social förmåga för att hålla ihop”flocken”.Men att de med asperger är de som driver samhället framåt.Jag gillar tänket.Nu var det några år sedan han sa detta men jag tror att jag återberättade det på rätt sätt.Jag som nu har två underbara “proffessorer” här hemma håller hårt i hans tanke och tänker att visst är det så.

Ha en bra kväll
Kram Sanna

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...